Měkké přistání Perseverance na Marsu přibližuje videozáznam NASA

Americká vesmírná agentura NASA ukázala první části videozáznamu ze čtvrtečního přistání robotické sondy Perseverance na povrchu Marsu. Jedná se o záběry pořízené z měkkého přistání na rudé planetě. Agentura rovněž zveřejnila první zvukový záznam pořízený na povrchu Marsu.

Na videozáznamu dlouhém přes tři minuty jsou záběry z různých kamer umístěných na vozítku, které byly pořízeny poté, co sonda vstoupila do atmosféry Marsu. Nejprve je vidět rozevření padáku a následně přibližující se povrch planety. Nakonec lze spatřit samotný rover, jak ho sestupná sekce přistávacího zařízení spouští na třech lanech. Po dosednutí průzkumného vozítka odlétá část sondy do bezpečné vzdálenosti.

Ze samotného přistávání není k dispozici žádný zvukový záznam, NASA ale uveřejnila krátkou audionahrávku, kterou Perseverance pořídila po přistání:


Je na ní slyšet vysoký zvuk, který vydávají přístroje na roveru, v pozadí jsou však patrné závany větru na povrchu vzdálené planety.

Úkolem vozítka je pátrat po stopách mikrobiálního života v dávné minulosti, ale také plnit úkoly spojené s přípravou budoucích výprav lidí na Mars.