Odborníci se snaží zachránit ohrožený druh nosorožce. Odebrali vajíčka posledním dvěma samicím

Mezinárodnímu týmu veterinářů, ve kterém byli i odborníci ze zoo ve Dvoře Králové, se vůbec poprvé podařilo odebrat vajíčka dvěma posledním žijícím samicím nosorožce bílého severního. Jedná se o jediný způsob, jakým lze zajistit přežití tohoto vzácného druhu nosorožce, poslední samec totiž uhynul v roce 2018, uvedla královédvorská zoo v tiskové zprávě.

Vajíčka byla převezena do Evropy, kde je veterináři nechají oplodnit zmrazeným spermatem již uhynulých samců. Následně se vědci pokusí v laboratoři vytvořit embryo a vložit ho do těla náhradní matky příbuzného nosorožce bílého jižního.

Přípravy na ojedinělý zákrok trvaly podle vědců několik let. „Jak samotný postup, tak některé nástroje musely být navrženy a připraveny na míru těmto zvířatům,“ uvedli profesor Thomas Hildebrandt z berlínského Leibnizova institutu pro výzkum divokých a v zoo žijících zvířat a David Ndeereh z vládní organizace Kenya Wildlife Service, kteří společně zákrok vedli.

U každé samice se jim podařilo odebrat pět vajíček. Před zákrokem veterináři samotný zákrok trénovali právě na nosorožcích bílých jižních.

„Musím poděkovat kolegům ze Salcburku, Budapešti, Chorzówa, Pairi Daisa parku a dalších evropských zoologických zahrad. Umožnili na jejich nosorožcích vyzkoušet odběr vajíček a tím významně posunout celý projekt. Čtvrteční zákrok dokazuje, že prvotřídní spolupráce mezi vědci, odborníky ze zoologických zahrad a ochranáři působícími přímo v terénu může pomoci i druhům, které jsou bezprostředně ohroženy vyhynutím,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel zoo ve Dvoře Králové, odkud obě samice pocházejí.

Příběh dvou samic

Samice Nájin a Fatu převezli zoologové společně se dvěma samci do Keni v roce 2009. Veterináři se domnívali, že africké prostředí bude pro reprodukci nosorožců příhodnější. Ačkoliv se však zvířata pářila, vědci došli postupem času k závěru, že ani jedna ze samic není schopna přirozeně zabřeznout ani donosit mládě. Dva samci, Suni a Sudán, uhynuli v roce 2014 a 2018.

Odebrání vajíček je jednou ze součástí projektu „BioRescue“, který rovněž zkoumá možnosti vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců. Cílem je přeměnit uchované obyčejné tělní buňky, například z kůže a srsti, na zárodečné buňky. Z těch by bylo následně možné vyvinout vajíčko nebo spermii. Účelem je udržet genovou pestrost nově vznikající populace těchto nosorožců.