Obezita může zhoršovat projevy demence, naznačila studie

Nadměrná tělesná váha zřejmě zhoršuje průběh Alzheimerovy choroby. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval The Journal of Alzheimer's Disease Report. Podle vědců je proto důležité včas začít dodržovat zdravou životosprávu.

Demence v současnosti celosvětově postihuje asi 50 milionů lidí a podle odhadů bude počet nemocných dál narůstat. Jenom v Česku se tento problém týká více než 150 tisíc osob.

Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba, na kterou se ve své nové studii zaměřili vědci z Sheffieldské univerzity.

Konkrétně mezinárodní tým hledal možný vliv obezity na průběh tohoto onemocnění. K dispozici měl skeny mozku od 47 pacientů, kterým byla diagnostikována lehká forma Alzheimera, 68 lidí s mírnými kognitivními poruchami a 57 v tomto ohledu zdravých osob.

Vědci v rámci výzkumu porovnávali více obrazů mozku. Při té příležitosti se snažili změřit objem šedé hmoty, která po nástupu Alzheimerovy choroby degeneruje. Dále se zaměřili na integritu bílé hmoty, průtok krve mozkem a v potaz vzali také obezitu sledovaných pacientů. 

Důležitá je prevence

Výsledky naznačily, že obezita může u lidí s mírnými poruchami poznávacích funkcí i u zdravých osob přispívat ke zranitelnosti nervové tkáně a tím pádem zhoršovat kognitivní schopnosti.

Naopak normální váha u lidí s mírnou formou Alzheimera může podle studie pomoct zachovat zdravou strukturu mozku. Zjištění také zdůraznila možný dopad nadváhy ve středním věku na zdraví mozku v pozdějších letech.

„V boji proti této nemoci hraje důležitou roli prevence,“ poznamenala podle serveru EurekAlert! hlavní autorka studie Annalena Venneriová z Sheffieldské univerzity. „Je třeba podotknout,  že tato studie netvrdí, že obezita způsobuje Alzheimerovu chorobu, ale ukazuje, že nadváha je další zátěží pro zdraví mozku a může průběh onemocnění zhoršit,“ dodala. 

Podle Venneriové je přitom pozdě vyčkávat s hubnutím až do šedesáti let. Důležitá je podle ní prevence. „Musíme na zdraví mozku začít myslet mnohem dříve. Vzdělávání dětí a adolescentů ohledně rizik spojených s obezitou je zásadní,“ uvedla.