Nastávající matky ve středověku „chránil“ při porodu speciální pás

Ženy ve středověké Anglii se během porodu uklidňovaly speciálními pásy. Pomůcky, na kterých byly vyobrazené různé náboženské symboly, měly pro nastávající matky sloužit jako ochrana. Konkrétním využítím těchto porodních pásů se zabývala nová analýza, kterou zveřejnil časopis Royal Society Open Science.

Porody ve středověké Evropě byly spojené s vysokým rizikem závažných zdravotních komplikací. Rodičkám tehdy hrozily různé infekce, které v mnoha případech končily smrtí. Nastávající matky tak často vkládaly naději do různých talismanů. 

Například v Anglii před reformací církev těhotným farnicím zapůjčovala předměty, které jim v tomto ohledu měly přinést „boží ochranu“. Kromě amuletů či kamenů byly tehdy velmi oblíbené i takzvané porodní pásy. 

O tom, jak přesně je středověké Angličanky nosily, až doposud chyběly důkazy. To nyní změnila studie, kterou provedli britští vědci. Výzkumný tým měl k dispozici jeden z několika dochovaných pásů a jeho rozbor ukázal, že nastávající matky tuto pomůcku neodložily ani při samotném porodu. 

Pás, který experti analyzovali, je zhotovený ze čtyř k sobě spojených pruhů pergamenu z ovčí kůže. Podle vědců předmět vznikl v pozdním středověku –⁠ tedy na konci patnáctého nebo na počátku šestnáctého století –⁠ a zdobí jej několik náboženských symbolů.

Stopy tělesné tekutiny i obilovin

„V určitých fázích jsme si mysleli, že natrefíme na krev nebo třeba na myší exkrementy, uvedla jedna z autorek studie Natalie Goodisonová z Univerzity v Durhamu. Namísto toho ale vědci pomocí neinvazivní techniky na porodním pásu našli například stopy cervikovaginální tekutiny, poznamenala hlavní autorka výzkumu Sarah Fiddymentová z Univerzity v Cambridgi.

Kromě toho vědci narazili také na pozůstatky medu, mléka, vajec, luštěnin či některých obilovin. Tyto produkty se podle historických textů v minulosti používaly k ošetření matek i novorozeňat. 

Analýza tak potvrzuje předpoklad, že se rodičky ve středověku obracely k různým rituálům, pověrám a náboženským praktikám, které hraničily s magií. Během reformace však úřady takzvané porodní pásy začaly zakazovat.