NASA vybírá měsíční vozítko. Má tři zájemce, kteří ho chtějí vyrobit a dodat

NASA vybrala tři společnosti, které budou pracovat na konceptu lunárního vozítka, jež by fungovalo na Měsíci v rámci plánované mise Artemis.

Americká vesmírná agentura NASA představila týmy společností Intuitive Machines, Lunar Outpost a Venturi Astrolab, které vyvinou „lunární terénní vozidla“ (LTV) – tedy vozítka, která by se měla v blízké budoucnosti prohánět po povrchu Měsíce. Smlouva zahrnuje práce na návrhu a vývoji vozítek, která by astronauti používali při misích Artemis už na konci tohoto desetiletí.

Hlavním smyslem LTV bude přeprava astronautů po povrchu zemské družice. NASA ale očekává, že dokáží i něco víc – měla by se dát ovládat dálkově, takže by mohla být schopná provádět vědecký výzkum i v době, kdy na Měsíci nebudou žádní lidé. „Představte si hybrid lunárního vozítka ve stylu Apolla, které řídili naši astronauti, a mobilní vědecké platformy bez posádky,“ popsala stroje ředitelka Johnsonova vesmírného střediska NASA Vanessa Wycheová.

„Cílem je, aby bylo možné provádět výzkum s astronauty, přemisťovat je, pomáhat jim dostat se na místa, kam by se jinak nedostali, a pak provádět další výzkum i po jejich odletu,“ doplnil ji hlavní vědecký pracovník NASA pro průzkum Jacob Bleacher.

Trojice vítězů se představuje

Společnost Intuitive Machines vede tým nazvaný Moon RACER, jehož součástí jsou i společnosti AVL a Michelin z automobilového průmyslu a Boeing a Northrop Grumman z oblasti letectví. Lunární vozítko by se mělo na měsíční povrch dostat na přistávacím modulu Nova-D, který společnost Intuitive Machines staví a který je větší verzí modulu Nova-C, jenž dosedl na Měsíc v únoru.

Redaktor ČT Martin Lulák o novém lunárním vozítku pro astronauty (zdroj: ČT24)

Startup Lunar Outpost, který v současné době pracuje na čtyřech malých robotických vozítkách, vede tým nazvaný Lunar Dawn, jehož členy jsou společnosti Lockheed Martin, MDA Space, General Motors a Goodyear. Zatímco Lockheed a MDA Space poskytnou odborné znalosti v oblasti konstrukce kosmických lodí a robotiky, GM nabídne baterie a související automobilové technologie. Goodyear zajistí pneumatiky.

Venturi Astrolab vyvíjí vozítko FLEX
Zdroj: Venturi Astrolab

A konečně společnost Venturi Astrolab nabízí své vozítko FLEX, jehož robotickou verzi plánuje vyslat na Měsíc v rámci mise SpaceX Starship koncem roku 2026. Na svém LTV spolupracuje se společnostmi Axiom Space a Odyssey Space Research.

Vizualizace vozítka týmu Intuitive Machines
Zdroj: Intuitive Machines

Žádná ze společností zatím neposkytla příliš technických podrobností o těchto strojích hlavně proto, že na nich teprve pracují. Také vizualizace, které společnosti představily, nemusejí ze stejného důvodu nutně odrážet to, jak budou vozítka nakonec vypadat. Jejich podobu by měla NASA představit přibližně za rok.

Auto za miliardy

Až lunární vůz vznikne, bude patřit k nejdražším automobilům v dějinách. Celkem totiž půjde na tento projekt v budoucích patnácti letech 4,6 miliardy dolarů, v přepočtu tedy více než 105 miliard korun. V této částce je ale i doprava na cílové místo. Společnosti zatím dostaly jen zlomek z této sumy, větší částky se uvolní až od příštího roku.

Tehdy se totiž rozhodne, který z projektů je nejlepší a NASA bude dál podporovat už jen ten.