Modrá exoplaneta s příšerným počasím páchne po zkažených vejcích, zjistili vědci

Planeta, která proslula svým příšerným počasím, je také cítit po zkažených vejcích. Zjistil to tým vědců, který s pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba zkoumal planetu HD 189733 b a její atmosféru. Tu tvoří většinou sirovodík, s jehož charakteristickým zápachem se lze setkat při plynatosti u lidí, ale například i v plynech linoucích se ze sopek, napsal server BBC. Jde o první nález sirovodíku na exoplanetě – neboli na planetě mimo Sluneční soustavu.

Planeta HD 189733 b má pověst extrémního místa. Jde o žhavého plynného obra o něco většího než Jupiter. Má kobaltově modrou barvu, panují na ní spalující teploty a prší žhavé sklo. Jde o jednu z nejdůkladněji prozkoumaných exoplanet.

„Smradlavý puch by jistě přispěl k její už tak nechvalné pověsti. Není to planeta, kterou bychom my lidé chtěli navštívit, ale je to cenný cíl pro prohloubení našich znalostí v oblasti planetární vědy,“ řekl agentuře Reuters astrofyzik a hlavní autor studie publikované v časopise Nature Guangwei Fu z Univerzity Johnse Hopkinse.

„Kdyby váš nos mohl fungovat při teplotě tisíc stupňů Celsia... Atmosféra by páchla jako zkažená vejce,“ doplnil.

Planeta se nachází 64 světelných let od Země, a je tak v rámci Mléčné dráhy považována za naši sousedku. Podle vědců to umožňuje ji podrobně prostudovat. „Například zmíněný objev sirovodíku by byl na jiných, vzdálenějších planetách nemožný,“ uvedl Fu.

Hvězda, kolem které planeta obíhá, je menší a chladnější než Slunce. HD 189733 b ji ale obkrouží za pouhé dva dny, protože je k ní třináctkrát blíže, než je Merkur ke Slunci.