Komplikace v těhotenství mohou zvyšovat riziko předčasného úmrtí, naznačuje studie

Ženy, které během těhotenství postihnou vážné zdravotní komplikace, mohou mít i desítky let po porodu zvýšené riziko předčasného úmrtí. Naznačila to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Obstetrics & Gynecology.

Vážné zdravotní komplikace postihují během těhotenství a porodu necelých pět procent žen. Jedná se například o mozkové či srdeční příhody, akutní selhání ledvin či preeklampsii – čili onemocnění, které se pojí s činností placenty, způsobuje nedostatečné prokrvení a okysličení plodu a projevuje se vysokým krevním tlakem. 

V nové studii vědci po vedením Nathalie Augerové a Ugochinyere Vivian Ukahové z kanadského Centre de recherche du CHUM zjišťovali, jestli se komplikované těhotenství může na zdraví matky projevit i v dlouhodobějším časovém měřítku.

Vyšší riziko

Výzkumný tým měl k dispozici data od více než 1,2 milionu žen, které porodily mezi lety 1989 až 2016 v kanadském Quebecu. Analýza ukázala, že v porovnání s ženami, u kterých probíhalo těhotenství i porod bez větších komplikací, měly matky, u nichž se naopak závažnější problémy objevily, dvakrát vyšší pravděpodobnost, že během šestinedělí či po něm zemřou. 

Zvýšené riziko předčasného úmrtí u této skupiny přetrvávalo ve zmenšené míře dokonce i desítky let po porodu. Ženy, které v těhotenství prožily těžké komplikace pak umíraly v průměru o 8,3 roku dříve. 

Mezi hlavní konkrétní příčiny úmrtnosti pak podle vědců patří závažné srdeční komplikace v těhotenství, aktutní selhání ledvin a cévní mozkové příhody. Autoři studie proto mimo jiné doporučují ženy s těžkými těhotenskými komplikacemi pečlivěji lékařsky sledovat.