K Zemi spadne satelit. ESA se pokusí zařídit, aby se zřítil do oceánu

Vyřazená družice o velikosti osobního automobilu se v následujících týdnech zřítí na Zemi, upozornila Evropská kosmická agentura (ESA). Satelitu Aeolus, který na orbitě měřil rychlost a směr větru a pomáhal tak s předpovědí počasí, pomalu dochází palivo a jeho klesání k Zemi se zrychluje.

Družice okolo naší planety obíhala téměř pět let, a to ve výšce 320 kilometrů nad zemským povrchem. Teď každý den klesne přibližně o kilometr, dolů ji táhne mimo jiné zemská gravitace, ale přispívá k tomu i sluneční aktivita. Směrem k Zemi ji postrkuje sluneční vítr – jeho aktivita je ale těžko předpověditelná, takže ESA neví, kdy k pádu dojde.

Podle expertních odhadů by se to mělo stát někdy na přelomu července a srpna, přesněji to ale žádné modely zatím spočítat neumí.

Očekává se, že většina satelitu shoří v atmosféře. Některé úlomky ale dopadnou nejspíš i na Zem. Aeolus pojmenovaný podle starořeckého boha větru podle ESA nebyl navržen tak, aby kontrolovaně opět vstoupil do atmosféry, přesto se technici při prvním manévru svého druhu pokusí družici nasměrovat tak, aby skončila v odlehlých částech oceánu. Ideálním místem je takzvaný Point Nemo v Tichém oceánu – kolem něj se na celé stovky kilometrů nenachází žádný živý člověk. 

„Jen co ESA a její partneři zjistili, že je možné snížit už tak minimální riziko ohrožení života či infrastruktury, daly se věci do pohybu,“ uvedl šéf úřadu ESA pro vesmírný odpad Tim Flohrer. Upřesnil, že mise vychází z bezpečnostních pravidel navržených na konci devadesátých let minulého století. „Pokud všechno půjde podle plánu, bude Aeolus zničen v souladu se současnými bezpečnostními předpisy,“ dodal Flohrer.