Internet i v nejodlehlejších místech. Raketa Sojuz odstartovala s prvními satelity pro plánovanou síť

Horizont ČT24: Minisatelity mají zajistit internet kdekoliv (zdroj: ČT24)

Ruská raketa Sojuz ve středu v noci odstartovala k oběžné dráze, kam vynesla prvních šest satelitů americké společnosti OneWeb, která plánuje vytvořit celosvětovou internetovou síť.  OneWeb chce na oběžnou dráhu umístit celkem téměř 900 satelitů, internetové připojení hodlá nabízet ještě do konce tohoto roku.

Satelity se budou pohybovat ve výšce kolem tisíce kilometrů nad povrchem Země a od okamžiku vypuštění potrvá nejméně 24 hodin, než provozovatel s jistotou potvrdí, že jsou plně funkční. 

Od září pak mají starty raket se satelity pokračovat každý měsíc, při jednom startu rakety vynesou najednou až třicet satelitů. Čtvrtina plánovaného systému by tak měla být dokončena do konce roku, napsala agentura Reuters.

OneWeb chce skrze internet šířený ze satelitů nabídnout připojení v celosvětovém měřítku, signál by měl být přístupný i v těch nejodlehlejších místech na zemi. Své družice vyrábí na montážní lince ve francouzském Toulouse.

Projekt OneWeb

OneWeb Satellites je společný podnik globální komunikační společnosti OneWeb a firmy Airbus Defence and Space. Ta je divizí výrobce letecké techniky Airbus a zabývá se výzkumem a vývojem obranných a vesmírných technologií. První objednávkou je právě 900 komunikačních satelitů pro družicovou flotilu OneWeb. 

„Nebude to jen flotila, ale digitální most, který zpřístupní širokopásmový internet pro miliardy lidí na celém světě,“ popsal zakladatel a předseda správní rady společnosti OneWeb Greg Wyler.

Vedle vybudování sítě satelitů bude OneWeb Satellites nabízet i jejich upravené verze a navazující technologie společnosti Airbus. 

Satelitní internetovou síť hodlají vytvořit i konkurenti společnosti OneWeb. Tyto plány oznámila firma Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, nebo firma SpaceX miliardáře Elona Muska s projektem Starlink.