Čtveřice vědců po více než roce opustila zařízení simulující pobyt na Marsu

Čtveřice vědců po více než roce opustila zařízení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), které částečně napodobovalo podmínky lidské mise na Marsu. Z modulu Mars Dune Alpha o rozloze 160 metrů čtverečních, jež se nachází v Houstonu, odešli v sobotu odpoledne místního času s neskrývanou radostí, napsala v neděli agentura AFP.

Čtveřice dobrovolníků zahájila pobyt v zařízení 25. června loňského roku, strávili v něm tak 378 dní. Cílem bylo simulovat některé podmínky, které by pravděpodobně zažila lidská posádka mise na Marsu. Vědci se tak mimo jiné zabývali pěstováním zeleniny, údržbou zařízení a prováděli simulace pohybu po povrchu rudé planety. Vědecké analýzy se podle představitele NASA Stevea Koernera zaměřily především na stravu.

Účastníci projektu byli navíc vystaveni specifickým zátěžovým faktorům, jakým byla izolace a „zpomalená komunikace“ se Zemí, informovala NASA.

Účastníci mise Kelly Hastonová, Anca Selariuová, Ross Brockwell a Nathan Jones podle agentury AFP neskrývali radost, že mohou modul opustit a setkat se se svými blízkými. „Já se tu před vámi asi rozbrečím,“ prohlásil Jones, který je v civilním životě lékařem, pár okamžiků předtím, než začal opravdu plakat po setkání s manželkou.

Experimentální modul byl vyroben za použití 3D tisku a obsahoval mimo jiné tělocvičnu nebo místo pro pěstování zeleniny. Podle svých odhadů by NASA mohla vyslat lidskou posádku na Mars v 30. letech tohoto století. Ještě dříve se však chystá znovu vyslat lidi na Měsíc.