Čínská sonda Čchang-e 5 přistála na Měsíci. Bude tam vrtat dva metry pod povrch

Čínská sonda Čhang-e 5 úspěšně přistála na Měsíci, informoval odborný web SpaceNews. Sestup na povrch trval přibližně 15 minut, sonda přistála nedaleko Mons Rümker v oblasti Oceanus Procellarum.

Čínská sonda Čhang-e 5, která má dopravit na Zemi vzorky sebrané z lunárního povrchu, dorazila k Měsíci 29. listopadu. Sondu vynesla na oběžnou dráhu kolem Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. Na orbitu kolem Měsíce Čchang-e 5 pak dorazila v sobotu večer po letu trvajícím 112 hodin, sdělili čínští činitelé. 

Hlavním cílem projektu je získat pomocí vrtného zařízení a robotické paže z hloubky až dvou metrů kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu a dostat je na Zemi. Realizace ambiciózního záměru je technicky velice náročná.

Dva moduly sondy měly za úkol přistát v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce a dva zůstanou na oběžné dráze. Vzorky odebrané jedním sestupným aparátem vynese z povrchu druhý speciální modul, který se na oběžné dráze spojí se servisním modulem. Z něj se materiál přesune do návratového modulu, jenž zamíří k Zemi. 

Cesta zpět by podle serveru Space.com měla trvat čtyři a půl dne. Předpokládá se, že kapsle se vzorky přistane pomocí padáku v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Pokud bude projekt úspěšný, dostane se měsíční materiál na Zemi poprvé po více než čtyřiceti letech. V 60. a 70. letech takové mise zdárně uskutečnily Spojené státy a Sovětský svaz.