Čeští vědci popsali, proč jsou někteří ptáci imunní vůči cukrovce. Mohlo by to pomoci i lidem

Některé druhy ptáků mají přirozeně vysokou hladinu cukru v krvi a nepůsobí jim to problémy. Vyvinuly si přirozenou obranu proti jejím škodlivým účinkům. Ukázala to mezinárodní studie, kterou provedli vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV ČR).

Pro člověka i některá zvířata je vysoká hladina cukru v krvi riziková a způsobuje různá onemocnění včetně cukrovky. Nová studie, jejíž výsledky zveřejnil vědecký časopis Journal of Experimental Biology, by tak mohla inspirovat medicínský výzkum zaměřený na prevenci a léčbu cukrovky.

Glukóza neboli krevní cukr je klíčový zdroj energie v tělech zvířat i lidí, ale její příliš vysoká hladina, takzvaná hyperglykémie, organismu škodí, protože způsobuje onemocnění. Vědci uvádějí, že ptáci mají za normálního stavu mimořádně vysokou hladinu cukru v krvi, průměrně dvakrát až čtyřikrát vyšší než podobně velcí savci. Ve výzkumu se proto snažili vysvětlit, jak se ptáci chrání před škodlivými účinky vysoké hladiny cukru v krvi.

„Abychom odpověděli na otázku, jak se druhy s vysokým obsahem cukru vypořádávají, změřili jsme hladinu cukru, míru oxidačního poškození způsobeného volnými radikály a hladiny antioxidantů v krvi 51 druhů evropských pěvců, včetně rekordmanů s nejvyššími dávkami cukru v krvi, jako jsou králíček ohnivý či mlynařík dlouhoocasý,“ uvedl vedoucí studie Oldřich Tomášek z AV ČR.

Výzkumníci získali data o krevní glukóze od 681 ptáků, oxidační poškození a antioxidanty změřili zahraniční kolegové u dalších 1021. Tato rozsáhlá data sbírali po dobu devíti let. Výsledky výzkumu podporují hypotézu, že druhy ptáků s vysokou hladinou krevního cukru si v evoluci vyvinuly přirozenou obranu proti jejím škodlivým účinkům.

Vědci si myslí, že mechanismy, které ptákům poskytují tuto ochranu, také umožnily evoluci jejich dlouhého života. Už v předchozím výzkumu ukázali, že ptačí druhy s vysokým krevním cukrem mohou být překvapivě dlouhověké a ve srovnání se stejně velkými savci se dožívají vyššího věku.

„Zároveň lze předpokládat, že podobnou přirozenou odolnost vůči poškození si v průběhu evoluce vyvinuly nejen ptáci, ale i dlouhověké druhy savců a jiných obratlovců, které pro svůj životní styl potřebují vysokou hladinu krevního cukru,“ dodal jeden z koordinátorů studie Tomáš Albrecht. Její výsledky by tak v budoucnosti mohly inspirovat medicínský výzkum zaměřený na prevenci a léčbu cukrovky.