Český respirátor získal evropskou certifikaci. Zaujal NATO i americké námořnictvo

Respirátor RP95-M vyvinutý v Česku během koronavirové krize v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pražského ČVUT získal evropskou certifikaci. Podle tvůrců mu to otevře dveře k evropským i světovým trhům. Respirátory z 3D tiskárny vyzkoušelo už i americké námořnictvo nebo NATO, freeware si stáhly instituce ve třiceti zemích.

Respirátor RP95-M vychází z modelu vyvinutého v březnu na ČVUT, má nejvyšší míru ochrany a vznikl v rekordním čase. Původní polomaska připravená s pomocí 3D tisku, ale nemůže vznikat sériově. Výzkumníci a firmy proto model upravili pro hromadnou výrobu na vstřikolisech.

„Zpočátku jsme byli tři, pak skupina dvanácti lidí, a když jsme vyvíjeli tu vstřikolisovou variantu, tak nás bylo asi třicet. Byla to trnitá cesta, ale poprali jsme se s tím dobře,“ řekl Alexandr Lazarov z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pražského ČVUT.

Koncem dubna pak polomasky začala vyrábět firma Cardam. Je dceřinou společností České zbrojovky, Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a společnosti Beneš a Lát.

Volné licence používají instituce ve 30 zemích

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že díky volné licenci respirátory používají instituce ve třiceti zemích. Vědecký ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimír Mařík uvedl, že ČVUT považovalo za povinnost poskytnout akademickým institucím návod na výrobu v době krize. Masku tak vyzkoušelo NATO i americké námořnictvo.

Parametry dalších vylepšení a „know how“ už mají tvůrci ošetřené tak, aby z toho Česko profitovalo. „Co se týče amerického námořnictva, stáhli si 3D soubory a začali masky tisknout svým vojákům. Ohlasy jsme od nich měli velmi pozitivní. Totéž platí pro NATO, s ním teď jednáme na dodávce vstřikolisové varianty,“ řekl Lazarov.

Alexandr Lazarov z CIIRC ČVUT hovoří o vývoji respirátoru (zdroj: ČT24)

Certifikace otevírá cestu na evropské i světové trhy

Lazarov si podle svých slov nedovede představit nic lepšího, co by se jejich produktu mohlo stát. Ocenil také to, že díky tomu vznikl spin off, který přenesl akademické znalosti do průmyslu.

Právě ve spin off firmě Trix Connections Lazarov dohlížel na vývoj modelu pro sériovou výrobu. „Nejtěžší bylo vyladit formu pro masku. Podařilo se to za pět minut dvanáct, abychom stihli certifikační proces podle plánu.“

Firma Cardam už na počátku května předala pět tisíc kusů nového modelu respirátorů ministerstvu zdravotnictví. Podle dohody má dalších 45 tisíc kusů dodat po získání plné certifikace. Mluvčí CZG - Česká zbrojovka Group Eva Svobodová řekla, že firma už předala Správě státních hmotných rezerv další tisícovku, zbytek dodá do dvou měsíců.