Česko chystá novou družici, druhou největší po Magionu

Česká družice SOVA by měla od roku 2027 pomáhat upřesnit klimatické modely, které používají meteorologové. Ti by díky tomu mohli přesněji předpovídat extrémní jevy počasí, jako jsou přívalové deště, bouřky, silný vítr nebo tornáda.

Misi vede brněnská společnost OHB Czechspace, ale podílet se na ní budou i další české společnosti a vědci. SOVA bude s váhou nad 100 kilogramů největším českým satelitem letícím do vesmíru od startu družice Magion 5 v roce 1996, uvedl projektový manažer mise Jakub Ševeček.

S Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) už firma podepsala smlouvu na první fázi mise. „Satelit bude zkoumat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně studovány a popsány,“ uvedl Ševeček. „Naším plánem je vyslat ji do vesmíru v roce 2027,“ doplnil.

Až vzlétne SOVA

Název mise SOVA je zkratkou pro družicové pozorování vln v atmosféře (anglicky Satellite Observation of waVes in the Atmosphere). Družice má být na oběžné dráze nejméně dva roky. Jejím hlavním vědeckým cílem bude zkoumat procesy v atmosféře Země ve výšce od 60 do 300 kilometrů. „Hlavním cílem mise je lepší pochopení procesů v atmosféře, které povede k přesnějším klimatickým modelům a zlepšení předpovědi extrémních jevů počasí, jako jsou silné deště nebo bouře, ovlivňující zemědělství, záplavy nebo eroze půdy. SOVA přispěje také ke zlepšení předpovědi turbulencí v letectví,“ uvedl hlavní architekt mise Adam Čuda.

SOVA ponese do vesmíru optický přístroj, který vyvíjí OHB Czechspace ve spolupráci s českou společností Meopta a německými partnery z OHB System. Vědeckou část mise povede tým z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky s podporou německého národního výzkumného centra pro letectví a kosmonautiku DLR. SOVA bude pod jejich vedením zkoumat specifický jev v atmosféře, takzvané gravitační vlny.

Vedle toho má SOVA pomoci odpovědět na otázku zhoršeného šíření elektrického signálu v ionosféře, které je důležité pro řadu technologických aplikací, jako jsou rádiové komunikace a globální navigační systémy. Sekundárním vědeckým cílem mise bude měřit a vyhodnocovat radiační pole v atmosféře. Umožní tím vědcům lepší pochopení radiačního prostředí, které je zásadní pro budoucí mise letů s lidskou posádkou na Měsíc a Mars.

Společnost OHB Czechspace sídlí v Brně a je členem technologické skupiny OHB SE. Zaměřuje se na dodávky satelitů, družicových adaptérů a podpůrných pozemních zařízení. Společnost získala řadu zakázek v rámci programů Evropské kosmické agentury. Spolupracuje například na misi planetární obrany Hera a misi na měření oxidu uhličitého v atmosféře CO2M.