Australské vesmírné středisko si odbylo premiéru, odstartovala z něj raketa NASA

Vesmírné středisko v odlehlém regionu australského Severního území si odbylo svou premiéru, když z něj úspěšně odstartovala raketa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ta do výšky 350 kilometrů vynesla přístroj, který vědcům umožní měřit mezihvězdné rentgenové záření. Komerční zařízení na planině Dhupuma spoluvlastní zástupci místního domorodého kmene Yolngu a NASA ho hodlá využívat dál, napsala agentura Reuters.

„Arnhem leží na dvanácté rovnoběžce a nenajdete mnoho míst, která by byla blíže k rovníku. Zejména nenajdete místa tak blízko u rovníku, kde by bylo suché a stabilní podnebí. Florida a její mys Canaveral například jsou mnohem vlhčí,“ popsal výhody australského střediska astrofyzik Brad Tucker.

NASA chce ze střediska v Arnhemu vypustit v červnu a červenci celkem tři rakety, misi na místě zajišťuje přes sedmdesát jejích spolupracovníků. Pro americkou vesmírnou agenturu jde o první starty z komerčního střediska mimo území USA. „Těšíme se na to, že budeme moci důležité vědecké mise vypouštět i z jižní polokoule a plnit cíle, na které bychom při startu z USA nemohli pomýšlet,“ uvedla zástupkyně NASA Nicky Foxová.

Právě to je případ dalších dvou startů 4. a 12. července, kdy rakety vynesou do vesmíru přístroje pro měření ultrafialového záření a zaměří se na trojhvězdu Alfa Centauri. Sluneční soustavě nejbližší hvězda je viditelná pouze z jižní polokoule.