Archeologové objevili nedaleko Stockholmu vrak lodi Äpplet ze 17. století

Švédští archeologové objevili na dně moře asi třicet kilometrů od Stockholmu vrak lodě, která je prakticky identická se švédskou válečnou lodí Vasa ze 17. století. Loď Äpplet (jablko) poprvé vyplula v roce 1629. Vědci její vrak objevili u ostrova Vaxholm loni v prosinci, význam nálezu potvrdily další analýzy. Objev nyní představilo švédské muzeum Vrak.

„Nález Äppletu může poskytnout klíčový dílek do skládačky vývoje švédského loďařství,“ uvedl vedoucí týmu podmořských archeologů Jim Hansson. „Umožní nám pochopit, jak se válečné lodě vyvíjely od nestabilní Vasy až po námořního obra, který dokázal ovládat Baltské moře.“

Námořnictvo podle Hanssona sehrálo klíčovou roli v proměně švédského království na velmoc 17. století. Vasa se kvůli poryvům větru potopila už patnáct set metrů od břehu po prvním vyplutí. Její vrak vyzvednutý v roce 1961 má dnes vlastní muzeum a patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím země.

Spolu s Vasou Švédsko objednalo další tři lodi, které úspěšně sloužily i během námořních bitev, Äpplet byla jednou z nich. Její nalezený vrak je částečně rozpadlý, kusy boků lodi odpadly, ale trup byl zachován až po spodní dělovou palubu. Části, které se oddělily, odhalily střílny pro kanóny na dvou úrovních, popisuje AFP.

Podle některých teorií Švédi vysloužilé lodě potopili záměrně, aby vytvořili zátaras pro případné útočící lodě nepřítele, píše The Guardian.