Americké sekačky na trávu a fukary vytvářejí víc emisí než auta v celé Evropě

Sekačky na trávu, fukary na listí a další drobná technika, kterou si Američané udržují okrásné trávníky, jsou z hlediska životního prostředí pohromou. Konstatuje to nová zpráva, která analyzovala data za rok 2020 z Agentury pro ochranu životního prostředí.

Do ovzduší stroje na údržbu trávníků a zahrad vypouštějí víc než 68 tisíc tun oxidů dusíku, které jsou zodpovědné za smog. To odpovídá emisím, které vychrlí asi třicet milionů automobilů. Pro srovnání: v celém Česku máme asi 6,5 milionu osobních aut.

Kromě toho zahradní technika uvolnila do ovzduší během jednoho roku také asi třicet milionů tun oxidu uhličitého, tedy nejdůležitějšího skleníkového plynu zodpovědného za oteplování planety. To téměř odpovídá celkovým emisím tohoto plynu za celý český průmysl.

„Co se týká dopadu těchto malých motorů používaných v zahradní a trávníkové technice, je to opravdu neintuitivní,“ podotkla Kirsten Schatzová, která je hlavní autorkou zprávy. „Opravdu způsobují neúměrně velké znečištění ovzduší, zdravotní problémy a nadměrně přispívají ke změně klimatu.“

Potenciálně smrtící prach

A to stále není vše. Vůbec nejhorší na nadměrném používání zahradní techniky jsou podle zprávy velmi jemné prachové částice známé jako PM2,5. Jde o polétavý prach, velice malé částečky pevných látek, které znečišťují venkovní i vnitřní ovzduší tím a člověk i zvířata je vdechují do těla při dýchání společně se vzduchem. Právě částice o aerodynamickém průměru menším nebo rovném 2,5 mikrometru jsou spojované s mnoha zdravotními problémy, včetně vyššího rizika rakoviny.

Zpráva zjistila, že zahradní technika za jediný rok vypustila do vzduchu 21 800 tun částic PM2,5. A to je množství odpovídající znečištění z 234 milionů automobilů za rok. V celé Evropské unii bylo roku 2023 registrováno 253 milionů aut.

Tento mimořádně velký dopad je dle autorů způsobený tím, že zahradní technika pracuje s jinými typy motorů než osobní automobily. Jsou menší – dodávají se ve dvoudobých a čtyřdobých verzích, což odkazuje na rozdíly ve spalovacích cyklech motorů – a obecně méně účinné, přičemž dvoutaktní motory jsou obzvláště problematické, protože používají směs mazacího oleje a benzinu.

„Tato neefektivní technologie motorů způsobuje opravdu větší znečištění než osobní a nákladní automobily,“ řekl Schatz. „Tato zařízení produkují docela šokující množství částic.“

Autoři zdůrazňují, že emise se také značně liší podle jednotlivých států. Kalifornie a Florida se umístily na nejvyšších příčkách, pokud jde o emise oxidu uhličitého ze zahradní techniky, Florida a Texas se umístily na prvních místech v žebříčku znečištění částicemi PM2,5.

Řešením je podle této zprávy přechod na stroje, které jsou méně škodlivé – ať už s kvalitnějšími spalovacími motory, s elektromotory anebo ideálně s manuálním pohonem.