Africký zázrak: za celý rok v národním parku neupytlačili jediného slona

Jedna z největších afrických rezervací, kde ještě volně žijí divoká zvířata – Niassa v severní části Mosambiku – slaví. Za celý rok tam pytláci nezabili jediného slona. Podle expertů se jedná o výjimečný úspěch. Tato oblast je totiž velká asi jako Švýcarsko a v posledních letech tam rukama pytláků umíraly tisíce slonů.

Změna nastala poté, co rezervace zavedla nová přísnější pravidla, účinnější hlídky a také sledování oblasti ze vzduchu. O úspěchu informovala newyorská Wildlife Conservation Society, která pomáhá mosambické vládě s ochranou místa.

Přestože jsou letecké hlídky stále ještě nedostatečné, nepodařilo se pytlákům během celého roku ulovit jediného slona. Experti ale dodávají, že bude s těmito přísnými pravidly i tak trvat celé roky, než se podaří sloní populaci v oblasti stabilizovat.

Vývoj počtu slonů v Africe
Zdroj: ČT24

V minulosti zde žilo až 12 tisíc těchto velkých tlustokožců, v roce 2016 jejich počet poklesl na pouhých 3600. Mezi lety 2015 a 2017 se pokoušeli místní správci o přísnější postup a množství zvířat, které pytláci pozabíjeli, opravdu pokleslo – stále to ale nebylo dostatečné.

Nejnovější úpravu pravidel osobně schválil mosambický prezident Felipe Nyusi. „Jedná se o pozoruhodný úspěch,“ uvedl James Bampton, který vede v Mosambiku pobočku Wildlife Conservation Society. Podle jeho statistik zemřel poslední slon rukou pytláka 17. května 2018.

Bez politické vůle by to nešlo

Expert říká, že hlavním zdrojem změny byla politická vůle – a podpora prezidenta. Současně přiznává, že důležité je také to, jak málo slonů už v Niasse zbylo. Podle odhadů tam při posledním sčítání žilo jen asi dva tisíce těchto zvířat – díky tomu je bylo možné lépe hlídat. Bampton ale odhaduje, že v současné době tam žijí už asi čtyři tisíce slonů.

Úspěch chválí celá řada expertů. „Je to obrovský a velmi důležitý pokrok, že tam ustalo to pytlačení,“ uvedl například George Wittemyer z organizace Save the Elephants. 

Důležitou roli v boji proti pytlákům má nově založená policejní jednotka rychlého zásahu, která je lépe vyzbrojená než klasičtí ochránci parku. Za dobu, co funguje, si získala pověst velice drsných mužů.

Má výjimečné pravomoci, například zadržet podezřelé z pytlačení až na 72 hodin. „Už jen být chycený se střelnou zbraní je považováno za záměr ilegálně lovit,“ popsal Bampton. A nejvyšší trest je 16 let za mřížemi.

Přestože podobné úspěchy hlásí více parků v Africe, například tanzanský Selous Game Reserve, stále v Africe více slonů umírá, než se rodí. V současné době žije posledních asi 400 tisíc slonů afrických.