Zemřela astroložka, díky níž Reagan zmírnil postoj ke Gorbačovovi

San Francisko (USA) – V 87 letech zemřela americká astroložka Joan Quigleyová, která radila bývalému americkému prezidentovi Ronaldu Reaganovi a tvrdila, že ho přesvědčila ke zmírnění postoje vůči Sovětskému svazu. Prezidentova manželka Nancy se začala radit s Quigleyovou po pokusu o zavraždění manžela v roce 1981. Chtěla tak podle svých pamětí z roku 1989 zabránit tomu, aby se Reagan stal opět terčem střelby. Astroložku jí doporučil známý, podle něhož Quigleyová předpověděla, že den, kdy na prezidenta nakonec vystřelili, pro něj bude nebezpečný.

Zveřejnění zprávy v médiích v roce 1988, že prezidentský pár konzultuje údajně téměř veškeré významné kroky s astroložkou, bylo pro Bílý dům nepříjemné. Quigleyová tehdy prohlásila, že je „seriózní, vědeckou astroložkou“. Ve své knize z roku 1990 také uvedla, že před summitem Reagana s Michailem Gorbačovem v Ženevě v roce 1985 doporučila prezidentovi USA vlídnější přístup s vědomím, že „Gorbačovova planeta je ve velké harmonii s Ronaldovou“.

Čtyřicátý americký prezident Ronald Reagan zemřel v červnu 2004 v 93 letech. Třiadevadesátiletá Nancy Reaganová se stále angažuje v aktivitách Reaganovy prezidentské knihovny, před dvěma lety podpořila v prezidentské kampani Mitta Romneyho – republikánského protikandidáta Baracka Obamy.