Zelenskyj odmítl, že by ho Západ nabádal k příměří tváří v tvář ruské schopnosti doplňovat padlé vojáky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už po šesté navštívila Kyjev. S ukrajinským prezidentem jednala o plnění požadavků pro vstup do Evropské unie ze strany Ukrajiny i o další podpoře. Volodymyr Zelenskyj na společné tiskové konferenci odmítl informace stanice NBC o tom, že Západ s ohledem na neustávající ruské doplňování padlých vojáků začíná sondovat, jak by Ukrajina mohla přistoupit na příměří.

Šéfka Evropské komise podle agentury DPA chválila v Kyjevě pokrok Ukrajiny. „Bojujete válku o vlastní přežití a zároveň hluboce reformujete svou zemi. Dosáhli jste mnoha milníků v reformách justičního systému, omezení vlivu oligarchů a praní špinavých peněz,“ prohlásila. 

Po příjezdu také připomněla, že je od února 2022 v Kyjevě pošesté. Dodala, že podobné cesty jsou běžné před představením zprávy o postupu přístupových jednání. 

Zelenskyj po schůzce řekl, že necítí nátlak ze strany spojenců ve Spojených státech a EU, aby Ukrajina s Ruskem vyjednávala o ukončení války. Popřel tak zprávy americké televize NBC, která s odvoláním na neupřesněný zdroj z americké administrativy tvrdí, že začali západní spojenci hovořit s Ukrajinci o možných jednáních s Ruskem.

„Nebude nic takového, abychom si s Ruskem sedli, jednali s ním a něco mu odevzdali,“ zdůraznil s tím, že kdyby souhlasil s přenecháním jakéhokoliv území Vladimiru Putinovi, jistě by následoval další ruský útok.

Západ si podle NBC dělá starosti kvůli svým možnostem poskytovat Kyjevu další vojenskou pomoc a administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se obává, že Ukrajině docházejí lidské síly, zatímco Rusko má vojáků mnoho, uvedly zdroje NBC. „Otázka lidských sil je v současnosti hlavním předmětem zájmu administrativy,“ cituje televize nejmenovaného činitele. Spojené státy a jejich spojenci sice mohou Ukrajině dodávat zbraně, „ale pokud nebude mít kompetentní vojáky, kteří by je využili, k ničemu to moc nebude,“ uvedl.

„Jakákoliv rozhodnutí o vyjednávání (s Ruskem) jsou na Ukrajině,“ ujistila mluvčí Národní bezpečností rady Bílého domu Adrienne Watsonová. „Soustředíme se na to, abychom nadále silně podporovali Ukrajinu, která brání svoji svobodu a nezávislost před ruskou agresí,“ uvedla.

Očekávaný projev

Pro evropskou budoucnost Ukrajiny by mohl spíše než jednání s prezidentem být klíčový projev předsedkyně Komise v parlamentu. Ukrajinský poslanec Alexij Hončarenko k návštěvě uvedl, že země očekává „pozitivní zprávy“.

Ukrajina požádala o vstup do Evropské unie v únoru 2022 – několik dní po začátku ruské invaze na část ukrajinského území, které měl Kyjev do té doby pod kontrolou. Zda přístupová jednání začnou, by měly rozhodnout členské státy EU na prosincovém summitu. Souhlas vyžaduje jednomyslnou podporu všech členů bloku.