Zdravotníci a sestry v Anglii usilují o vyšší platy. Stávka je největší v historii NHS

Studio 6: Stávka zdravotníků v Anglii (zdroj: ČT24)

Desetitisíce zdravotních sester a pracovníků záchranných služeb v pondělí v Británii vstoupily do stávky za vyšší platy. Podle agentury Reuters jde o nejrozsáhlejší stávku za 75 let existence britského státního zdravotnického systému (NHS). Vláda pracovníky ve zdravotnictví vyzývá k ukončení protestů.

„Má to být největší protest v historii NHS. Dnes (v pondělí) bude stávkovat ten největší odborový svaz, který sdružuje až tři sta tisíc sester,“ shrnul ráno zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský.

Zdůraznil, že stávky se účastní pouze sestry a zdravotníci v Anglii, kteří požadují zvýšení platů. Velšská organizace stávku odřekla a skotské setry ani neplánovaly protestovat. Vláda již sestrám přidala v přepočtu přes tři tisíce korun měsíčně, ale podle Dolanského to především pro sestry v Anglii stále není dostatečná částka.

Odborový svaz zdravotnického personálu Royal College of Nursing (RCN) původně žádal navýšení platů o inflaci plus pět procent, ale později připustil, že by se mohl s vládou dohodnout na kompromisu. Obě strany však ani po týdnech jednání nedokázaly dospět k dohodě. Vláda uvedla, že si takové navýšení nemůže dovolit a že by to vedlo jen k dalšímu zvyšování cen a poté také úroků včetně těch hypotečních.

„Máme před sebou jednu z náročnějších zim s rekordním objemem finančních prostředků, které jdou do NHS,“ řekla v pondělí pro Sky News ministryně pro duševního zdraví a strategii zdraví žen Maria Caulfieldová.

Kolabující zdravotní systém

„Podle odhadů by to mělo být týdně až pět set životů, které přijdou nazmar, protože nedojedou včas sanitky nebo byly odložené plánované operace. V prosinci bylo odloženo něco přes patnáct tisíc zákroků, očekává se, že dnes to bude ještě více,“ prohlásil Dolanský.

Podle něj budou sanitky během stávky vyjíždět pouze k těm nejnutnějším případům, jako je zástava srdce nebo zástav dechu, ale v běžném provozu se prodlužuje i doba jejich dojezdu. V některých případech lidé na ambulanci čekali i třicet hodin.

Od minulého léta se do stávek v britském veřejném sektoru zapojilo dohromady zhruba pět set tisíc pracovníků, což vytváří tlak na premiéra Rishiho Sunaka, aby spory ukončil a umožnil fungování veřejných služeb, jako jsou železniční doprava nebo školství.

RCN o víkendu premiéra Sunaka vyzval, aby zdravotníkům urychleně nabídl smysluplné zvýšení platů a protesty ukončil. Odborový svaz tvrdí, že deset let špatného finančního ohodnocení přispělo k tomu, že desetitisíce zdravotních sester své povolání opustily, jenom loni to údajně bylo pětadvacet tisíc.

Zdravotní sestry a bratři budou znovu stávkovat v úterý, pracovníci záchranných služeb v pátek a fyzioterapeuti ve čtvrtek. Tento týden tak bude co do ochromení stávkami nejhorší v dějinách národního zdravotnictví, řekl Stephen Powis z vedení NHS. Další protesty zdravotníci avizovali na 17., 20. a 22. února a pak na 6. a 20. března.