Zdravotní sestry ve Velké Británii stávkují za vyšší platy

Zahraniční zpravodaj Dolanský k vlně stávek ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Odhadem až sto tisíc zdravotních sester a souvisejícího personálu ve státních zdravotnických zařízeních v Británii stávkuje za zvýšení platů. Je to první takový protest za 106 let existence jejich odborové organizace. Dosavadní vyjednávání se státními úřady se změnilo v hořký spor, protože vláda zatím nehodlá požadavky zdravotníků vyslyšet a považuje je za přehnané, informují britská média.

Nemocnice a další státní zdravotnická zařízení, kde byla situace kvůli personálním problémům a pandemii covidu-19 už tak svízelná, ve vypjatém předvánočním období čelí dalšímu tlaku. Stávka začala ve čtvrtek v osm hodin ráno místního času (09:00 SEČ) a trvat má dalších dvanáct hodin. Příští celodenní stávku chtějí odboráři uspořádat už 20. prosince.

„Stávka se týká především Anglie, Walesu a Severního Irska, skotské sestry se protestu účastnit nebudou,“ popsal situaci zpravodaj ČT24 Jan Dolanský.

„Je to vskutku tragický den. Tragický den pro zdravotní péči, tragický den pro pacienty a tragický den pro lidi v této společnosti i pro naše státní zdravotnictví,“ řekla televizi BBC šéfka odborového svazu zdravotnického personálu Royal College of Nursing (RCN) Pat Cullenová. Další chystané protesty lze podle RCN odvolat v případě, že vláda začne se zdravotníky vážně jednat. 

Vláda požadavky odmítá

Sestry požadují zvýšení platů o devatenáct procent a jejich odborová organizace tvrdí, že zvýšení pod úrovní inflace znamená zhoršení kvality péče. V takovém případě bude totiž obtížné zajistit personál, který bude ochoten za takových podmínek pracovat, uvádí RCN. Svaz rovněž poznamenal, že za posledních deset let se příjmy sester a dalších zdravotníků při započtení inflace reálně snižovaly.

Vláda zatím odmítá na požadavky odborů přistoupit. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že vláda plně akceptovala doporučení nezávislé komise pro revizi platů, která působí v rámci britského státního zdravotnictví (NHS). To podle ministerských úředníků znamená, že nově kvalifikovaným sestrám se plat zvýšil o 5,5 procenta, zatímco těm s nejnižším ohodnocením, jako jsou zřízenci a uklízečky, až o 9,3 procenta.

Kvůli stávce neproběhly desítky tisíc návštěv u doktora

Stávka se týká zdravotních sester ze šestasedmdesáti nemocnic a zdravotních středisek po celé Británii. Zrušeno kvůli ní bylo odhadem sedmdesát tisíc návštěv u lékaře, včetně naplánovaných zákroků. Stále ovšem fungují pohotovosti a probíhají urgentní operace.

Británie čelí od podzimu vlně stávek i v dalších odvětvích. Za vyšší příjmy a zlepšení pracovních podmínek stávkují také zaměstnanci britské pošty nebo letišť. „Největší komplikace přináší stávky ve vlakové dopravě a také stávky metra přímo v Londýně. Stávkují i učitelé a další zaměstnanci,“ řekl Dolanský a připomněl, že pracovníkům v dopravě, na rozdíl od sester, chybí podpora veřejnosti. 

Britský premiér Rishi Sunak v rozhovoru pro deník Daily Maily pohrozil, že příští rok může přijmout zákon, který stávky omezí.

„Vláda říká, že protesty přicházejí v naprosto nevhodou chvíli. V době vánočních svátků, která je ekonomicky důležitá pro řadu drobných podniků. Příště už nehodlá tolerovat stávky, které se uspořádají bez snahy domluvit se,“ doplnil Dolanský.

Míra inflace v Británii v říjnu přesáhla jedenáct procent a byla nejvyšší od roku 1981. Nabídky na zvýšení platů o čtyři až pět procent mezi zaměstnanci proto často vedou k deziluzi a mezi odborovými svazy a zaměstnavateli ke sporům.