Zákaz nedělního prodeje v Polsku možná čeká změna. Odbory se bouří

Události: V Polsku by se mohl opět povolit nedělní prodej (zdroj: ČT24)

V Polsku by se mohl částečně obnovit nedělní prodej. Už šest let musí až na výjimky zůstávat tamní prodejny poslední den v týdnu zavřené. Zákon přijatý minulou konzervativní vládou chce ta současná zmírnit. O nedělích by si lidé mohli nakoupit dvakrát za měsíc. Proti jsou odbory, možnou změnu ale vítají zaměstnavatelé.

O nedělích už skoro šest let Poláci kolem obchodů jen procházejí. Většina prodejen totiž musí zůstat podle zákona uzavřená. Například důchodkyně Hanna z Varšavy proto chodí na větší nákupy už v pátek. Myslí si, že omezení nedělního prodeje by mělo zůstat. „Týden na nákupy vystačí. Víkend má být volný, aby si personál odpočinul,“ řekla.

Naopak jiní nakupující by ocenili, kdyby se zákon zrušil a oni měli možnost si nakoupit i o nedělích. „Pokud pracujete od pondělí do pátku, tak si musíte stihnout nakoupit pozdě večer v pátek nebo v sobotu, ale to jsou všude fronty,“ argumentoval další obyvatel Varšavy Konrad.

Právě tyto hlasy se chystá vyslyšet skupina vládních poslanců. Přes neshodu v koalici navrhují, aby byly obchody otevřené každou první a třetí neděli v měsíci. Zaměstnanci by za ten den dostali dvojnásobnou mzdu a navíc den náhradního volna.

Nedělní prodejci údajně zvyšují ceny až o 40 procent

Vládním poslancům vadí mimo jiné i třicet výjimek ze zákazu nedělního prodeje, které se týkají například čerpacích stanic, obchodů s květinami nebo franšíz. Ty, ve kterých obsluhují rodinní příslušníci majitele, mohou mít v neděli na rozdíl od ostatních otevřeno. „Tyto výjimky se týkají deseti tisíc prodejen v Polsku. Navíc lidé za produkty koupené v neděli platí více než během týdne,“ řekl předkladatel návrhu a koaliční poslanec za Polska2050 Ryszard Petru.

Předkladatelé novely tvrdí, že ti, kteří pro nedělní prodej využívají výjimky, zvyšují ceny i o čtyřicet procent. Opoziční strana Právo a spravedlnost, která zákaz nedělního prodeje v roce 2018 zavedla, jeho zmírnění spolu s odbory odmítá. „V jiných zemích se krátí pracovní doba, u nás ji chtějí naopak prodlužovat,“ konstatoval odborový předák Solidarity Alfred Bujarz.

Podle červnového průzkumu si na současný stav většina Poláků zvykla, pro zrušení zákazu nedělního prodeje se v něm vyslovila zhruba třetina dotazovaných. O novele by se mělo hlasovat ještě v létě.