Z vězení do parlamentu. V Katalánsku vyhráli ve španělských volbách poprvé v historii separatisté

Nedělní parlamentní volby ve Španělsku vyhráli sice socialisté, slavit ale mohou i katalánští separatisté. Poprvé v parlamentních volbách totiž získala nejvíce hlasů v Katalánsku separatistická strana, která v tomto autonomním regionu porazila i tamní socialisty. Poprvé se také podle deníku La Vanguardia letos do španělského parlamentu dostali politici, kteří kandidovali z vězení. Z vazební věznice byli čtyři katalánští separatisté zvoleni poslanci a jeden senátorem.

Největší šance na sestavení vlády má podle místních médií lídr španělských socialistů a současný premiér Pedro Sánchez, který ale musí pro důvěru v parlamentu získat podporu dalších levicových a regionálních stran. Pravicový blok lidovců, strany Ciudadanos a ultrapravicové strany Vox má dohromady jen 146 křesel a podle deníku El País by je mohli podpořit maximálně ještě tři poslanci z Navarry, což na sestavování vlády stačit nebude. Absolutní většina ve 350členném Kongresu poslanců je 176 hlasů.

Sánchezovi socialisté spolu s druhou největší levicovou stranou Unidos Podemos dají dohromady 165 poslanců. Pokud se k nim přidají poslanci regionálních stran z Baskicka, Valencie, Kanárských ostrovů a Kantábrie, může Sánchez podle deníku El País získat důvěru poslanců i bez podpory katalánských separatistů, pokud se ve druhém kole hlasování alespoň jeden poslanec zdrží hlasování.

Jako pouze teoretická se zatím jeví koalice socialistů se stranou pravého středu Ciudadanos, tyto strany by společně měly absolutní většinu. Jejich lídři ale v kampani vystupovali jako nesmiřitelní rivalové.

Šéf Ciuadanos Albert Rivera navíc k výsledkům voleb řekl, že chce být lídrem opozice. Přitom skončil ve volbách až třetí za lidovci, kteří budou mít poslanců víc, a sice 66. To je zhruba polovina proti předchozím volbám. Riverova strana obsadí 57 křesel (o 25 více než po předchozích volbách).

Katalánští separatisté získali 22 poslanců

Katalánští separatisté budou mít v novém parlamentu 22 poslanců, z toho 15 získala Republikánská levice Katalánska (ERC), která vyhrála v neděli v Katalánsku a kterou z vězení vede bývalý místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras.

Sedm křesel v Kongresu poslanců získalo hnutí Společně pro Katalánsko (JuntsxCat), jehož lídrem je katalánský expremiér Carles Puigdemont. Tyto dvě formace se ale už neshodují v radikální snaze o nezávislost regionu, ERC vyjadřuje větší ochotu jednat s Madridem.

ERC podle deníku La Vanguaradia dala najevo, že nepodpoří případnou koalici socialistů se Ciudadanos, nevyloučila ale, že podpoří alianci socialistů s Podemos, a to buď přímo, nebo tím, že se zdrží hlasování.

Katalánské deníky v pondělí uvedly, že soud by mohl povolit pěti zvoleným separatistickým politikům vycházku z vězení, aby se mohli ujmout mandátů. Převzetí této funkce totiž musí být osobně. Podle deníku El Periódico je ale možné, že jim soud pak výkon mandátů dočasně pozastaví. Proces s nimi a s dalšími katalánskými politiky začal letos v únoru a zatím neskočil.