Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval

Události ČT: Z Britského muzea mizely artefakty (zdroj: ČT24)

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.

Muzeum v polovině srpna oznámilo, že dalo výpověď jednomu kurátorovi poté, co zjistilo, že stovky artefaktů ze sbírek zmizelo či bylo poničeno. Jednalo se o předměty z období od patnáctého století před naším letopočtem do devatenáctého století.

Většinu odcizených, zmizelých či poškozených předmětů představují podle muzea kousky z depozitáře, které sloužily k výzkumu a nebyly v poslední době vystavovány. Mluví se až o dvou tisícovkách artefaktů, většinou drobných šperků nebo polodrahokamů, které ani nebyly katalogizovány.

Co se přesně ztratilo a kde věci dnes jsou, muzeum neupřesnilo, samo to ani neví. Zmizelé předměty zřejmě končily v rukou překupníků, podle některých informací se mimo jiné objevily na platformě pro on-line prodej eBay. Londýnská policie uvedla, že vyslechla jednoho muže, nikoho však zatím nestíhá.

„Pokud máte kriminální úmysly, tak nejlepší je krást drobné předměty, šperky, zlato, stříbro,“ podotýká k tomu vyšetřovatel uměleckých zločinů Arthur Brand.

Muzeum nereagovalo na varování

Kvůli skandálu rezignoval i ředitel muzea, německý historik Hartwig Fischer. Byl prvním cizincem v jeho čele, instituci řídil od roku 2016. Situaci v muzeu označil za „mimořádně vážnou“.

Jeho rezignace není jen reakcí na samotné zmizení artefaktů či na skutečnost, že se ani neví, co všechno se ztratilo. Vedení muzea totiž ani nereagovalo na dřívější varování. Už před dvěma lety na podezřelé předměty v aukcích upozorňovali historici. „Vůbec nebrali moje varování vážně. Odmítali mě poslouchat, vůbec je nezajímaly podrobnosti, které jsem měl,“ uvádí historik umění Ittai Gradel.

„Je jasné, že Britské muzeum celkově nereagovalo tak, jak mělo,“ uvedl v prohlášení Fischer, který měl původně ve funkci zůstat do konce příštího roku. Podle něj by jeho setrvání nepřispělo k vyřešení problémů. „Odpovědnost za selhání musí v konečném důsledku nést ředitel,“ uzavřel odcházející Fischer.

Britské muzeum je jednou z nejprestižnějších institucí svého druhu na světě. V jeho sbírkách je například řada artefaktů ze starověkého Egypta včetně trojjazyčné Rosettské desky, jejíž nález umožnil rozluštit hieroglyfy.