Washington se potýká s nárůstem únosů aut. Dopouštějí se jich především mladiství

Události ČT: Mladiství ve Washingtonu unášejí auta (zdroj: ČT24)

Hlavní město Spojených států Washington vyhlásilo válku únosům aut. Případy, kdy zločinci přepadnou se zbraní v ruce řidiče nastartovaného automobilu a vůz mu ukradnou, se rychle množí. Loni jich bylo třikrát víc než v roce 2019. Tento druh kriminality páchají hlavně nezletilí mezi dvanácti a sedmnácti lety, kterým soudy často udělují jen minimální tresty.

Policie vytvořila speciální tým, který se únosům aut věnuje. Nasazena je veškerá dostupná technika včetně vrtulníků, vyšetřovatelé procházejí hodiny záznamů bezpečnostních kamer.

Často na nich vidí velmi mladé pachatele, kteří auta kradou jen pro zábavu – chvíli s nimi jezdí městem a pak je opustí. „Policisté v hlavním městě během loňska zatkli v souvislosti s unášením aut 132 lidí. Z nich šlo v 85 případech o pachatele mladší osmnácti let,“ potvrzuje Muriel Bowserová starostka Washingtonu D.C. 

Únosy aut skokově vzrostly během pandemie, kdy byly zavřené školy. Zatímco v roce 2019 policie evidovala 142 případů, o rok později to bylo už 360 a loni 426 případů. Podle policistů se nudící se děti z chudých čtvrtí tímto způsobem i nadále baví. Několikrát už bylo hlášeno i šest únosů během jediného dne.

Přepadení často vypadají jako z počítačové hry. Tento týden například neznámý pachatel unesl automobil a během zásahu bezpečnostních složek zranil policistu. Podařilo se mu utéct a o pár ulic dál unesl další auto, se kterým dokázal uniknout.

Mladistvé pachatele nízké tresty neodradí

Policie tvrdí, že dělá maximum a pachatele často dopadne. Protože ale jde o mladistvé, soudy je nestíhají vazebně. Hrozící tresty navíc nejsou podle policejního náčelníka vůbec odstrašující. „Jejich kamarádi vidí, že někomu unesli auto a druhý den jsou zpátky doma. Jakou pak mají ti jejich kamarádi motivaci, aby to neudělali také? Já říkám, že čas na tyto hry je u konce,“ prohlásil velitel washingtonské policie Robert Contee. 

Politici slibují nové zákony s výraznějšími postihy, situaci mají pomoci řešit i komunitní programy prevence kriminality i kontrola školní docházky. Policisté ale hlavně apelují na rodiče, aby se dospívajícím dětem věnovali a nenechali je páchat trestnou činnost.