V USA raketově roste násilná kriminalita. Experti vidí příčinu v protiepidemických opatřeních

Studio ČT24: Kriminalita v USA závratně roste (zdroj: ČT24)

Násilná kriminalita ve Spojených státech roste, loni se oproti předchozímu roku zvýšila o tři procenta. Nejhorší situace je ve velkých městech, například v Chicagu. Prezident Joe Biden v červnu vydal několik doporučení pro státní a místní úřady, kterými chce nárůstu vražd, loupeží a znásilnění zamezit.

V USA bylo v roce 2020 zaznamenáno o dvacet procent víc vražd než v přechozím roce a končící newyorský guvernér Andrew Cuomo varoval, že na násilí a kriminalitu v zemi umírá více lidí než na koronavirus.

Dle zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského jde o kombinaci stálého amerického fenoménu a nových impulzů. Ve velkých městech podle zpravodaje sice roste kriminalita už roky, „to, čeho jsme byli svědky v roce 2020 a první polovině 2021, je ale skutečně něco výjimečného, je tu obrovský nárůst oproti letům 2018 a 2019,“ říká.

Američtí experti prevence kriminality tvrdí, že jasnou příčinou je pandemie koronaviru a restrikce s ní spojené. „Byly více než rok zavřené školy, nelze dělat kontaktní kampaň a věnovat se lidem, především mladým mužům z chudých čtvrtí. Jen ve Washingtonu jsou desetitisíce dětí, které se za rok a půl vůbec nepřihlásily na distanční vzdělávání a úřady vůbec neví, kde jsou,“ tvrdí zpravodaj.

Chudinské čtvrti, zejména ve velkých městech, trpí přes pandemii značnými sociálními a finančními problémy. I to se dává do souvislosti s velkými nárůsty kriminality. V hlavním městě Spojených států bylo v roce 2020 zaznamenáno téměř dvě stě vražd, v první polovině 2021 už více než sto.

Dle Miřejovského situace připomíná přelom osmdesátých a devadesátých let, kdy byla v USA na vzestupu nová droga – crack. „V roce 1991 bylo zavražděno 482 lidí. V té době obrovsky vzrostla i aktivita velmi násilných gangů. Nedlouho na to následovaly různé represivní legislativní akce, například zákaz prodeje útočných pušek na několik let.“

Legislativní kroky

Joe Biden a jeho administrativa mají podle Miřejovského omezené možnosti, jak násilí zabránit. „Je to především záležitostí jednotlivých měst a států. Prezident samozřejmě přichází s různými plány na pomoc ohroženým komunitám. Demokraté dle všeho připravují silné omezení možnosti legálně držet střelné zbraně, což je de facto reminiscence na devadesátá léta. Mimo to jde ale hlavně o záležitost samospráv, které dříve sázely na to, že se jim dařilo v kontaktních kampaních a prevenci. Toto v minulých patnácti měsících zcela padlo,“ vysvětluje.

Neuplyne tak ani den, kdy by z velkých měst nepřicházely zprávy o přestřelkách gangů a vraždách. Trendem poslední doby jsou i pravidelné zprávy o postřeleném nebo zastřeleném policistovi. Přestřelky už se neomezují jenom na chudinské čtvrti, ale dochází k nim i v centru na velmi rušných ulicích. Mezi oběťmi jsou tak často i nevinní chodci.

V USA se za poslední rok a půl také zvýšil prodej zbraní. „Je to klasická reakce určité části americké společnosti na pocit nebezpečí, bylo tomu tak i po teroristických útocích 11. září 2001. Američtí milovníci zbraní předpokládají, že demokratická administrativa sáhne po výraznějším omezení prodeje některých zbraní. Proto se už teď předzásobují,“ říká zpravodaj.