Vztahy s Ruskem zahalily temné mraky, zní z Německa. Moskva vyhostila slovenské diplomaty

Rusko v odvetě za vyhoštění tří diplomatů ze Slovenska vypovědělo tři diplomatické pracovníky velvyslanectví v Moskvě. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na tamní ministerstvo zahraničí. Vyhoštění Rusové podle médií pracovali pro tajné služby a krok souvisel s loňskou vraždou Čečence Zelimchana Changošviliho v Berlíně. Německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil, že nad vztahem s Ruskem se vznášejí „temné mraky“, a to kvůli případu Alexeje Navalného, který byl zřejmě otráven.

Ruské ministerstvo zahraničí předvolalo slovenského velvyslance, kterému vyjádřilo „rozhodný protest v souvislosti s neodůvodněným vyhoštěním tří diplomatických pracovníků ruského velvyslanectví na Slovensku“. Na tento „nepřátelský krok Bratislavy, odporující tradičnímu duchu konstruktivního rozvoje vztahů“, ruská strana odpověděla podle principu vzájemnosti vyhoštěním tří slovenských diplomatů.

Slovenský ministr zahraničí krok komentoval: „Reakci na vyhoštění jejich diplomatů jsme očekávali, nepovažuji ji ovšem za přiměřenou a odůvodněnou.“

Loňská vražda Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho vyvolala napětí v německo-ruských vztazích. Čtyřicetiletý muž přišel o život 23. srpna, když ho ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína útočník z bezprostřední blízkosti zezadu opakovaně střelil do hlavy. Podezřelého Rusa zadržela policie téhož dne. Nyní je ve vazbě a soud s ním by měl začít ještě letos.

Rusko podíl na vraždě odmítá. Německé nejvyšší státní zastupitelství je ale přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva. Spolupachatel Changošviliho vraždy se podle zjištění investigativního webu Bellingcat do Německa dostal díky slovenskému vízu. Toto vízum získal na konzulátu v Petrohradě pod falešným jménem.

Lavrov na tiskové konferenci se svým německým protějškem podle agentury Interfax uvedl, že není vyloučené, že ve vyhoštění ruských diplomatů ze Slovenska mají prsty Spojené státy. Slovensko přitom šéf ruské diplomacie označil za „přátelskou zemi“, se kterou Moskva nikdy neměla „politický problém“.

Navalnyj a hledání odpovědí

Vztahy mezi EU a Ruskem kalí také případ ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Nejhlasitější kritik prezidenta Vladimira Putina a jeho okolí odhalující rozkrádání veřejných financí kremelskou elitou zkolaboval. Léčí se v Německu, kde lékaři našli stopy po otravě.

Šéf německé diplomacie Heiko Maas v pondělí zopakoval, že Evropa bude i nadále vyvíjet tlak na Rusko, aby případ objasnilo. Moskva se podle něj musí více snažit. Na konferenci v Paříži prohlásil, že nad vztahem s Ruskem se vznášejí „temné mraky“.

Maas už minulý týden prohlásil, že pokud se prokáže, že Navalného případ byl státem zorganizovaným pokusem o vraždu známého kritika Kremlu, Rusko za to ponese diplomatické následky.