Venezuelští prezidenti válčí o zlato. Maduro s Guaidóem žádají Brity o 14 tun uložených rezerv

Spojené státy se podle Nicoláse Madura snaží převzít ropný průmysl země. Venezuelský prezident tak reagoval na uvalení nových sankcí vůči státní ropné společnosti PDVSA. Obchod s touto surovinou je pro zemi zásadní. USA stupňují tlak na režim poté, co za úřadující hlavu státu uznaly šéfa opozice Juana Guaidóa. USA navíc podle Bloombergu požádaly Británii, aby tamní centrální banka předala venezuelské zlato v přepočtu za 27 miliard korun Guaidóovi. O uvolnění 14 tun zlatých rezerv žádal už dříve i Maduro.

Přeprava venezuelské ropy
Zdroj: Reuters/Manaure Quintero

Sankce zakazují Američanům veškeré obchodování s venezuelskou státní společností. Spojené státy zároveň zmrazily všechna aktiva, která má firma v amerických bankách. USA se tak snaží oslabit vliv venezuelského prezidenta.

Maduro opatření kritizuje a mluví o krádeži. „Tyto sankce jsou jednostranné, nelegální, nemorální a kriminální. Těmito opatřeními se snaží okrást všechny Venezuelany,“ prohlásil venezuelský prezident.

Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona se restrikce mohou osobně dotknout všech lidí pracujících pro státní společnost. „Je na čase postavit se za demokracii a prosperitu ve Venezuele. Opakuji, že Venezuela nese odpovědnost za bezpečnost amerického diplomatického personálu, Národního shromáždění a prezidenta Guaidóa,“ prohlásil Bolton.

Sankce zlomí loajalitu armády k Madurovi, míní odborníci

Podle expertů oslovených serverem BBC Mundo americké sankce mohou zlomit venezuelskou armádu. „Armáda bude v krátké době odstřižena od zdrojů příjmů. Sankce tak zlomí loajalitu armády k Madurovi. A armáda je to poslední, co jeho režim drží,“ řekl argentinskému serveru Infobae bývalý šéf PDVSA Gustavo Coronel. Totéž si myslí Mark Feierstein, bývalý bezpečnostní poradce někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Nejdůležitější faktor (ve Venezuele) jsou nyní vojáci. A opatření, jimiž přijdou o své zdroje, mohou být podnětem k tomu, aby přešli na druhou stranu,“ řekl Feierstein BBC.

Chtějí nás obrat o ropu, reaguje Maduro na nové americké sankce (zdroj: ČT24)

 Washington nevyloučil ani další kroky. Podle amerického ministra financí Stevena Mnuchina Spojené státy použijí k podpoře lídra opozice Juana Guaidóa všechny diplomatické a ekonomické nástroje.

Maduro by zlato zneužil k dalším represím, varuje lídr opozice

Agentura Bloomberg přinesla informaci, že britská centrální banka (Bank of England) odmítla Madurovi vydat zlato jeho země v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun). Podle Bloombergu tak učinila právě na žádost USA, které se snaží odříznout autoritářskou vládu od aktiv v zahraničí, a pomoci tak ke změně režimu.

Podle britského Guardianu již Guaidó britskou banku požádal, aby zlato předala jemu. Se stejným apelem se obrátil v dopise na premiérku Theresu Mayovou. „Píšu, abych Vás požádal, abyste zastavila tuto ilegální transakci. Pokud k ní dojde, bude (zlato) zneužito ilegálním a kleptokratickým režimem Nicoláse Madura k represím a utlačování Venezuelanů,“ napsal Guaidó v dopise. 

K variantě poslat zlato lídru opozice se přiklání i britské ministerstvo zahraničí, píše Guardian. Rozhodnout ale musí guvernér banky. Už na podzim banka 14 tun zlata odmítla Venezuele předat, což bylo již tehdy považováno za politický tah.

Venezuelské hospodářství skomírá, Rusko má sankce za nelegální

Pokles cen ropy na světových trzích dostal už dřív venezuelskou ekonomiku do těžké krize. V zemi kolabuje hospodářství a lidem se nedostává základních potravin a léků. Stále častější jsou v řadě regionů i výpadky dodávek elektřiny a pitné vody.

Podle opozice za to může hlavně špatná politika současného režimu, venezuelský prezident viní cizí síly. „Budete za to zodpovědný vy, pane prezidente Trumpe. Zodpovědný za změnu režimu ve Venezuele. A krev, která tu může téct, bude na vašich rukách,“ varuje Maduro.

Kreml označil americké sankce za nelegální. USA se jimi vměšují do venezuelských vnitřních záležitostí, prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že Rusko podnikne nezbytné kroky, aby podpořilo Madura.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Rusko má ve Venezuele značné obchodní zájmy, které zahrnují partnerství ruské firmy Rosněfť s PDVSA.

Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak se obává, že Venezuela bude mít nyní problém s úhradou svého dluhu vůči Rusku. Splácí ho dvakrát ročně a příští splátka 100 milionů dolarů (203 miliard korun) připadá na březen. Celkem tato jihoamerická země Rusku dluží tři miliardy dolarů, uvedl Storčak.

V Caracasu přistál v noci na úterý Boeing-777 ruské společnosti Norwind bez pasažérů a se dvěma posádkami, informoval argentinský server Infobae. Na sociálních sítích vyvolala tato informace spekulace, že letoun s kapacitou pět set osob přiletěl pro členy Madurovy vlády.

Venezuelský opoziční poslanec José Guerra pak na zasedání parlamentu v Caracasu uvedl, že letadlo má „odvézt nejméně 20 tun zlata do Ruska“.

Guaidó může přijít o majetek i o imunitu

Guaidóa už za úřadujícího prezidenta uznaly na dvě desítky zemí. Na jeho stranu se postupně přidávají i diplomaté. Ve středu a v sobotu mají ve Venezuele proběhnout další protivládní protesty. Minulý týden při nich zemřely desítky lidí.

Venezuelský generální prokurátor Tareck William Saab v úterý oznámil, že požádá nejvyšší soud, aby zakázal Guaidóovi vycestovat ze země a aby mu obstavil majetek a účty, uvedla televize TV Venezuela. Guaidó má jako poslanec imunitu. Podle agentury Reuters mu ji může zrušit právě nejvyšší soud, který ovládají příznivci Madurovy vlády.

Saabova slova přišla jen několik hodin poté, co americké ministerstvo zahraničí na svých stránkách zveřejnilo, že Guaidó může jako úřadující prezident používat venezuelská státní aktiva v amerických bankách. Tuto možnost mu přiznal americký ministr zahraničí Mike Pompeo už 25. ledna, uvádí se v prohlášení.