V Turecku zahájili kontaktní kampaň, aby skeptiky přesvědčili k očkování

Události: Očkování v Turecku (zdroj: ČT)

V Turecku počty očkovaných proti koronaviru pomáhají zvyšovat týmy složené z lékařů a místních autorit. Skeptiky o vakcínách přesvědčují přímo u nich doma. Projekt vznikl na jihovýchodě země a dál se rozšiřuje. Podle vládních údajů je plně naočkovaná zatím zhruba šestina populace Turecka, kde žije zhruba 83 milionů lidí.

V desetitisícovém Buharkentu na jihovýchodě Turecka vede tým, který přemlouvá lidi váhající s očkováním proti koronaviru, lékařka Didem Kayaová. „Nejběžnější důvod odmítání vakcíny je strach z jehel,“ říká. „Někoho, kdo by tvrdil, že se bojí mikročipu, jsem zatím nepotkala.“ 

Lékaři do domácností nejdřív telefonují, až pak následují osobní návštěvy, někdy za asistence starostů, kteří místní důvěrněji znají.

Negativní roli podle lékařů hrají také spekulace hlavně na sociálních sítích. Někteří lidé zase odmítají v Turecku nejpoužívanější čínskou vakcínu a chtějí počkat na jiné, včetně té vyvíjené v jejich vlasti. To byl případ Mesuta Vurala.

„Počkejme na zimu. Je léto, teplo, a navíc jsem se zatím nenakazil,“ tvrdi zprvu, po návštěvě edukačního týmu se ale dal přesvědičt a zařazuje se tak po bok pětaosmdesáti procent seniorů, kteří byli dosud po celém Turecku očkováni.

Co se vakcinace týče, nelze o Turcích říci, že je to národ plný skeptiků. V nedávno zveřejněném celosvětovém průzkumu Gallupova ústavu jich tu 51 procent odpovědělo, že se chtějí nechat očkovat, což byl lepší výsledek než v řadě zemí Balkánu a také východní a střední Evropy, včetně Česka.