V Rusku prudce přibývá lidí s covidem-19, na Sibiři se pod jejich náporem hroutí pohotovosti

Horizont ČT24: Epidemická situace v Rusku se zhoršuje a hledání vakcíny (zdroj: ČT24)

Počet nakažených koronavirem v Rusku nebezpečně stoupá. Šestý den v řadě úřady hlásí více než dvacet tisíc nových případů. Nejhorší je situace v Moskvě, kde zpřísňují opatření. Tvrdě zasažené jsou ale i oblasti daleko od hlavního města. Kreml tvrdí, že má situaci pod kontrolou.

Jedno z nejstarších výstavišť v Moskvě ve čtvrti Sokolniki přestavěly úřady na záložní nemocnici. Pojmout má až 500 pacientů, začátkem listopadu už byla kapacita kliniky téměř zaplněná. Sanitky tam denně přivážejí asi osmdesát lidí.

Pacienti, jejichž stav se zhorší, jsou převáženi na jednotky intenzivní péče do tradičních nemocnic. Ostatní jsou po zotavení propouštěni domů.

„Čelíme šokové situaci, aby klasické nemocnice nebyly přeplněné,“ řekl agentuře AFP vedoucí lékař polní nemocnice Maxim Naumenko. „Musíme se vypořádat s neustálým přílivem nových pacientů,“ vysvětlil traumatolog.

„Situace je velmi znepokojivá. I na naší klinice to pociťujeme, máme vysoký počet pacientů,“ potvrdil primář moskevské Inozemcevské nemocnice Alexandr Mitičkin.

Téměř třetina nově nakažených připadá právě na Moskvu. Hlavní město zpřísňuje opatření i kontroly, zda lidé nosí roušky. Karanténa ale není zdaleka tak přísná jako během první vlny. Třeba bary, restaurace a noční kluby se zavírají od 11 v noci do šesti do rána. Kreml tvrdí, že zastavit ekonomiku si už nemůže dovolit.

Regiony: Pohotovosti pod náporem a přeplněné márnice

Přestože Moskva je ohnisko epidemie, na zbytek země, kde je zdravotnictví často ve špatné kondici, připadají téměř tři čtvrtiny nových případů. Média v několika regionech v posledních dnech informovala o pohotovostech hroutících se pod náporem nemocných, a to především na Sibiři. Video, jehož pravost byla ověřena, ukazovalo na konci října chodby márnice v Novokuzněcku na Altaji přeplněné těly zemřelých.

Počet obětí od začátku pandemie překonal v Rusku 30 tisíc, skutečná čísla ale mohou být vyšší. Kde ještě mají zásoby léků, hlásí kritický nedostatek doktorů a sester. V některých nemocnicích chybí až 75 procent zaměstnanců, protože jsou nakažení nebo v karanténě.

„Nemocnice má veškeré potřebné vybavení. Máme ale nedostatek zaměstnanců. Nové vybavení nemá kdo používat,“ konstatuje Natalia Ejsmontová, doktorka z nemocnice ve městě Kamensk-Uralskij ve Sverdlovské oblasti.

Ke zhoršení situace by navíc mohl přispět fakt, že mnoho zdravotníků z regionů se stahuje do Moskvy a Petrohradu, které jim mohou nabídnout mnohem atraktivnější plat i pracovní podmínky.

Nadějí by naopak měla být vakcína s názvem Sputnik V z moskevských laboratoří. Kreml tvrdí, že účinná je z 92 procent, tedy dokonce víc než látka vyvinutá v rámci americko-německé spolupráce Pfizer a BioNTech. Rusové ale testovali na mnohem menším vzorku lidí.