V Rusku před blížícími se volbami zatkli představitele monitorovacího hnutí

Ruský soud nařídil zatčení jednoho z čelných představitelů hnutí Golos, které monitoruje průběh voleb v Rusku, Grigorije Melkonjance. Stalo se tak poté, co ve čtvrtek ruské bezpečnostní složky provedly u řady zástupců této skupiny domovní prohlídky. Při té příležitosti byl také zadržen Melkonjanc, který působí jako spolupředseda hnutí, informuje portál Meduza. V září čekají Rusko volby různé úrovně, v několika regionech se bude rozhodovat o gubernátorech a poslancích místních zákonodárných sborů. V Moskvě budou volit starostu.

Golos vznikl v roce 2000 a od té doby usiluje o ochranu práv voličů a zabývá se nezávislým monitoringem hlasování. Ruské úřady proti němu už řadu let podnikají kroky s cílem zastavit jeho činnost. Už v roce 2013 Moskva Golos označila za takzvaného zahraničního agenta a v roce 2016 soud nařídil likvidaci tehdejší asociace. Skupina ale fungovala dál jako hnutí bez právnické osoby. V roce 2021, měsíc před volbami do ruské Státní dumy, nicméně ruské úřady hnutí Golos přidaly na nový seznam zahraničních agentů, čímž mu znovu zkomplikovaly fungování.

Nové tažení proti představitelům Golosu ruské úřady opět načasovaly na dobu, kdy do voleb zbývá jen několik týdnů. K urnám voliči vyrazí 10. září. Zatčení Melkonjance soud nařídil na dva měsíce, tedy do 17. října.

Čtvrteční domovní prohlídky provedly ruské složky u 14 představitelů hnutí v osmi ruských regionech včetně Moskvy a Petrohradu, informovala agentura RIA Novosti. Z prohlídky u Melkonjance zveřejnily videozáznam, na němž aktivista vyplňuje formuláře.

V březnu příštího roku čekají Rusko prezidentské volby. Administrativa ruského prezidenta Vladimira Putina si podle informací portálu Meduza stanovila cíl zajistit Putinovo vítězství s alespoň 80 procenty hlasů, což by bylo jeho historicky největším úspěchem ve volbách. Ty už většina západních zemí dlouho nepovažuje za svobodné.