V Paříži tisíce lidí manifestovaly proti rasismu, v Londýně demonstrovala krajní pravice

Protesty proti rasismu se rozlily Evropou. V Londýně létaly lahve a dýmovnice (zdroj: ČT24)

Sobotní demonstraci v centru Londýna provázely násilí a výtržnosti. Podle britských médií přišly do ulic u sídla britského parlamentu stovky lidí, přičemž po poledni začaly potyčky s příslušníky bezpečnostních složek, na které demonstranti mimo jiné házeli různé předměty. Protest svolali představitelé krajní pravice s údajným cílem ochránit památníky před vandaly. Lidé vyšli do ulic i v dalších městech, manifestovalo se například v Paříži nebo v Praze. Tam se ale, na rozdíl od Londýna, protestovalo proti rasismu a policejní brutalitě.

Podle agentury Reuters se asi stovka lidí zapojila do potyček na Trafalgarském náměstí, kde vzduchem létaly lahve a hořela pyrotechnika. Policisté předtím čelili davu také na ulici Whitehall lemované vládními budovami, reportér zpravodajské společnosti BBC zase zachytil výpad demonstrantů proti strážcům zákona na náměstí vedle parlamentu.

„Šlo o to, aby se policii od sebe podařilo odtrhnout znesvářené demonstranty a aby nemohli poškodit sochy,“ popsal policejní zásah v centru Londýna tamní zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Právě kvůli obavám o památky byly sochy včetně památníku Winstona Churchilla, který minulý víkend demonstranti posprejovali, tentokrát obedněné. „Policie dostala mimořádné pravomoci, aby mohla prohledávat osoby, zastavit je a legitimovat, kvůli obavám, aby neměly zbraně,“ dodal Vostal.

Jako nepřijatelné odsoudila násilnosti ve vládní čtvrti britská ministryně vnitra Priti Patelová. „Násilí proti našim policistům nebude tolerováno,“ vzkázala Patelová na Twitteru. Podotkla, že veřejné zdraví v Británii stále ohrožuje koronavirus, a demonstranty vyzvala, aby šli domů a zastavili jeho šíření.

„Je zjevné, že krajně pravicové skupiny vyvolávají v centru Londýna násilnosti a nepořádek,“ dodal londýnský starosta Sadiq Khan. Odkazoval při tom konkrétně na zprávu, podle níž protestující na policisty házeli i dýmovnice. „Nebudeme tolerovat útoky na naši policii a pachatelé pocítí plnou sílu zákona,“ napsal Khan.

Deník Evening Standard uvádí, že dohromady na demostrace přišla asi tisícovka přívrženců krajní pravice. Shromáždění bylo svolané v reakci na plánovanou demonstraci proti rasismu a policejní brutalitě. Organizátoři uváděli, že jejich cílem je zabránit ničení zdejších památníků poté, co minulý víkend někdo posprejoval sochu válečného britského premiéra Winstona Churchilla.

Aktivisté z druhého tábora nakonec svůj plánovaný pochod kvůli obavám ze střetů s pravicovými radikály zrušili, přesto se ale odpoledne v Londýně scházeli i stoupenci hnutí „na černošských životech záleží“.

Demonstruje se i ve Francii

Tisíce lidí se v sobotu sešly i v Paříži, na rozdíl od londýnských demonstrantů ale protestují proti rasismu a policejní brutalitě –⁠ čili v intencích demonstrací, které začaly ve Spojených státech po smrti Afroameričana George Floyda.

Podle listu Le Parisien bylo na náměstí Republiky až 10 tisíc lidí, policie jim ale bránila vyjít na plánovaný pochod směrem k Opernímu náměstí. Agentura Reuters uvedla, že policisté použili slzný plyn. Demonstranti se v sobotu shromáždili také v Marseille, Lyonu, Rouen, Bordeaux či Lille.

Demonstraci v Paříži zorganizoval Výbor Adama. Organizace požaduje spravedlnost pro Francouze malijského původu Adamu Traorého, který zemřel po policejním zásahu v roce 2016. Bylo mu tehdy 24 let. Příčina jeho smrti je dodnes předmětem sporů. Traorého sestra Assa, která je členkou výboru, tvrdí, že mladíka udusili policisté, když jej zalehli.

Hněv nad smrtí Traorého oživila kauza amerického černocha George Floyda, který zemřel na konci května při zatýkání ve městě Minneapolis. Bělošský policista, který mu téměř devět minut klečel na krku, nyní čelí obvinění z vraždy.

Odpůrci protestu proti rasismu, kteří se hlásí ke krajně pravicovému identitárnímu hnutí, na střechu jednoho z domů na náměstí vyvěsili nápis „Spravedlnost pro oběti rasismu vůči bělochům“. Transparent nakonec za potlesku demonstrantů začali ničit z jednoho z balkónů obyvatelé domu.

Do ulic lidé vyšli i v Praze

Zhruba tři stovky lidí v sobotu odpoledne protestovaly i na pražském Klárově a před americkou ambasádou. Demostrace byla namířena proti policejnímu a rasovému násilí ve Spojených státech i jinde ve světě. Dorazili na ni zejména mladí lidé a stejně jako na protestu minulý týden tvořili značnou část účastníků cizinci. Demonstranti překonali nepřízeň počasí, za častých přeháněk si vyslechli projevy organizátorů a minutou ticha před velvyslanectvím uctili oběti rasismu.

„Naší zbraní je solidarita,“ pronesla v úvodním projevu spoluorganizátorka ze Socialistické Solidarity Markéta Juřicová. Podle ní je nutné vytvořit hnutí, které se postaví rasistickému systému.

„V Americe se musí někteří lidé den co den bát vyjít na ulici, aby se nestali oběťmi policejního násilí kvůli barvě své pleti,“ dodala. Upozornila také na diskriminaci při shánění práce či žádostech o úvěr. Další řečníci pak poukázali i na rasismus v České republice.

Další demonstrace se v sobotu konaly i v dalších velkých městech na západě Evropy. Protestní akce jsou kromě Londýna a Paříže hlášené například v Berlíně. Proti rasismu a policejnímu násilí na začátku víkendu protestovali lidé i v několika australských městech a v tchajwanské metropoli Tchaj-peji.