V Mexiku vyvrcholil básníkův pochod proti drogovým kartelům

Juarez (Mexiko) - Mexický básník a aktivista Javier Sicilia ukončil týdenní protestní pochod, který měl upozornit na pokračující válku mezi drogovými gangy a požadoval její ukončení. Žádal vládu, aby ozbrojenou ofenzivu proti pašování drog změnila v tvrdé stíhání jmění kartelů.

Mírová karavana deseti autobusů vyrazila 4. června z města Cuernavaca v jižním Mexiku, kde letos v březnu zabili ozbrojenci z drogových kartelů básníkova čtyřiadvacetiletého syna a dalších šest nevinných lidí. Podle policie zahynul Siciliův syn jen proto, že byl v nesprávném čase na nesprávném místě.

Básníka Siciliu následovalo v mírové karavaně na 1 500 jeho příznivců, mezi nimiž byli i lidé, kteří kvůli drogové válce ztratili nevinné rodinné příslušníky a přátele. Pochod dnes vyvrcholil ve městě Ciudad Juárez, kde promluvilo 20 příbuzných obětí, kteří kritizovali policii za nečinnost. Ciuadad Juárez leží naproti texaskému El Pasu a po zločinecké stránce patří k nejnebezpečnějším městům na světě.

Na pět stovek lidí včetně Sicilii také podepsalo dohodu vyzývající vládu, aby odvolala všechny vojenské síly a zpřísnila zákony týkající se propadnutí majetku. Žádá ji, aby oslabila drogové kartely tím, že jim mimo jiné znemožní praní špinavých peněz. „Dělejte svou práci, přestaňte ponižovat obyvatele Juárezu a zajistěte spravedlnost tolika lidem, kolik jich zahynulo,“ vyzval Sicilia státní a místní činitele. V důsledku bojů mezi drogovými kartely zemřelo jen loni nejméně 3 100 lidí.

Javier Sicilia
Zdroj: Marco Ugarte/ČTK/AP