V Gaze se intenzivně bojuje. Izrael udeřil také v Sýrii v odvetě za zásah školy v Ejlatu

V Pásmu Gazy se dál intenzivně bojuje. Tamní úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás viní židovský stát, že v posledních 24 hodinách opakovaně udeřil na nemocnice. Americký prezident Joe Biden mezitím ocenil rozhodnutí Izraele přerušit každý den na několik hodin boje, aby mohli z rizikových oblastí odejít civilisté. Izraelské úřady pak v pátek snížily na dvanáct set svůj odhad počtu obětí teroru Hamásu ze 7. října, protože se domnívají, že mnoho z neidentifikovaných pozůstatků patří účastníkům teroristického útoku.

Podle serveru BBC se exploze ozývaly během posledního dne ve městě Gaza z blízkosti tří tamních zdravotnických zařízení, která zároveň obkličují izraelské tanky. Výbuchy zachytila z dálky i kamera štábu ČT.

Agentura Reuters pak ověřila záběry, které ukázaly, že v areálu nemocnice Šífa leží ranění i mrtvá těla. „Byli jsme v pátém patře, protože jsme ranění a jsme hospitalizovaní, pak na nás začali padat rakety,“ řekla svědkyně útoku.

V této nemocnici nalezli útočiště kromě pacientů i civilisté skrývající se před boji. Palestinské úřady viní z úderu izraelskou armádu. Ta zatím o útoku mlčí. Už dříve ale uvedla, že v budově sídlí velení teroristů. Pod ní se pak údajně ukrývají vchody do komplexu tunelů.

„Teroristé, kteří zůstávají pod nemocnicí Šífa, mohli nyní slyšet zvuky tanků, buldozery drtí zemi, slyší to a třesou se strachy,“ řekl izraelský ministr obrany Joav Galant.

Do pohybu se dali civilisté

Kvůli stále intenzivnějším bojům se desítky tisíc civilistů dávají do pohybu. Izrael otevřel další evakuační koridor, kterým mají lidé prchnout z nebezpečných severních oblasti Gazy na klidnější jih. Bezpečnější cestu jim mají umožnit nově oznámené čtyřhodinové přestávky v bojích.

„Tyto kroky zachrání životy a umožní, aby Palestinci dostali pomoc, kterou potřebují,“ řekl americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken. Jedná se o krok správným směrem, řekl také americký prezident Joe Biden. Podle něj však není v současnosti možné dosáhnout delšího klidu zbraní.

Události: Izraelská armáda otevřela nový humanitární koridor ze severu Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Biden dodal, že s izraelskými představiteli již týdny jedná o krocích, jež mají zvýšit ochranu civilistů v Pásmu Gazy, navýšit humanitární pomoc tomuto palestinskému území a vést k osvobození lidí, které uneslo palestinské teroristické hnutí Hamás.

Boje v Pásmu Gazy zatím zuří dál. Výzvy k delšímu klidu zbraní odmítl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který nejprve požaduje propuštění všech rukojmí. V bojích hodlá pokračovat do úplné porážky Hamásu. Teroristé ve čtvrtek oznámili, že hodlají propustit starší ženu a chlapce. Jejich další osud ale zatím není známý, stejně jako zbylých 240 rukojmí. 

Hamás zároveň ostřeloval izraelský Tel Aviv, zraněné jsou dvě ženy. Teroristická skupina mluví o odvetě za narůstající počet palestinských obětí. Těch je podle ministerstva zdravotnictví ovládaného právě tímto hnutím přes 11 tisíc. Číslo však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Na asi dvanáct set z přibližně čtrnácti set snížily izraelské úřady svůj odhad počtu obětí útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Údaj „aktualizovaly“, protože se nyní domnívají, že mnoho z pozůstatků, které dosud nebyly identifikovány, patří těm, kteří se účastnili teroristického útoku Hamásu, vysvětlil podle AFP mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lior Hajat.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Izraelský úder v Sýrii

Izraelské letectvo provedlo údery v Sýrii kvůli škole ve městě Ejlat, kterou ve čtvrtek zasáhl bezpilotní prostředek. „Syrský režim je plně zodpovědný za teroristické aktivity, které jsou prováděny ze syrského území,“ uvedla podle serveru The Times of Israel izraelská armáda. Dodala, že udeřila na organizaci, která útok dronu provedla, aniž by upřesnila její název.

Přístavní město Ejlat, které se nachází u Rudého moře, se nachází zhruba 400 kilometrů od syrského území, poukazuje agentura Reuters. Ve čtvrtek na školu v Ejlatu dopadl bezpilotní stroj. Šest osob odvezli do nemocnice, protože se nadýchali kouře nebo utrpěli šok.

Armáda ve čtvrtek oznámila, že v oblasti Rudého moře, kam má Izrael přístup právě přes přístav Ejlat, její systém protivzdušné obrany Arrow úspěšně zachytil raketu mířící na izraelské území.

V posledních týdnech směrem na Izrael opakovaně posílali rakety či drony jemenští povstalci Hútíové podporovaní Íránem, až dosud však byly všechny sestřeleny nebo nedoletěly do cíle. Jemenští rebelové se považují za součást takzvané osy odporu proti Izraeli, která vedle palestinského hnutí Hamás zahrnuje také Íránem podporované šíitské muslimské frakce v Iráku či libanonskou skupinu Hizballáh.