USA Today: S ruským velvyslancem se sešel i Trumpův poradce Kushner

Ruské konexe prezidentových mužů (zdroj: ČT24)

Zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho poradce Jared Kushner se v prosinci v New Yorku setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Listu USA Today to ve čtvrtek sdělily zdroje z Bílého domu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil aféru kolem Kisljakových kontaktů za „hon na čarodějnice“.

Kushner, který je manželem nejstarší Trumpovy dcery Ivanky, se s Kisljakem setkal v Trumpově newyorském sídle na Manhattanu. O jeho kontaktu s ruským velvyslancem se dosud nevědělo.

Schůzky, která byla „krátkým zdvořilostním setkáním“, se zúčastnil i bývalý Trumpův bezpečnostní poradce Michael Flynn, kterého prezident v únoru propustil kvůli nejasným kontaktům s ruskou ambasádou.

Televize NBC News oznámila, že na loňském nominačním sjezdu Republikánské strany se s Kisljakem setkal i Carter Page, Trumpův zahraničněpolitický poradce během volební kampaně. O obsahu debaty odmítl Page novinářům uvést podrobnosti. Jednání, které podle NBC News nebylo neobvyklé, se zúčastnili i jiní velvyslanci.

Lavrov: Velvyslanci jsou od toho, aby styk s hostitelským státem udržovali

Lavrov v rozhovoru s novináři označil aféru kolem velvyslance Kisljaka za hon na čarodějnice a přirovnal ji ke kampaním z dob mccarthismu, období 50. let minulého století poznamenaného zuřivým hledáním komunistických agentů v USA.

„Velvyslanci jsou jmenováni, aby udržovali styky s hostitelským státem. Tuhle praxi nikdy nikdo nezpochybnil,“ konstatoval ruský ministr. „Nechceme a nebudeme se opičit. Kdybychom stejný postup uplatnili ve vztahu ke kontaktům velvyslance USA v Rusku (Johna) Teffta, byl by to docela veselý obrázek,“ poznamenal Lavrov.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

O honu na čarodějnice mluvil i sám Trump. Komentoval tak informace o stycích svých spolupracovníků s Ruskem ve čtvrtečním tweetu. Inspirátory jsou podle něj demokraté, kteří „prohráli volby a teď ztratili i smysl pro realitu“. Demokratická strana si podle prezidenta chce zachránit tvář po volbách, které navzdory všeobecnému očekávání prohrála.

Nové informace o kontaktech lidí z Trumpova okolí s ruskou ambasádou se objevily po aféře ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který během loňské předvolební kampaně s Kisljakem dvakrát jednal. Při senátním jednání o své nominaci na ministra se o tom ale nezmínil. Ve čtvrtek uznal, že senátory o jednání s velvyslancem informovat měl, je ale přesvědčen, že jim nelhal.