Ukrajinka pomohla odhalit ruského vojáka, který ji měl znásilnit. Použil její mobil

Příběh Ukrajinky, která pomohla identifikovat ruského vojáka, jenž ji měl znásilnit (zdroj: ČT24)

Ukrajinka přispěla k odhalení ruského vojáka, který ji údajně znásilnil, když její vesnici u Kyjeva loni na začátku války přechodně okupovaly ruské jednotky. Vyšetřovatelé podezřelého identifikovali poté, co použil telefon, který ukradl oběti. Pátrání po muži zmapovali novináři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL). Podle ukrajinské prokuratury byl již dvacetiletý Artěm Šemeněv obviněn z válečných zločinů. Ruský voják vinu odmítá.

Ukrajinka tvrdí, že ji loni na jaře znásilnil ruský voják v Kyjevské oblasti. Okupanti pronikli do její obce 9. března 2022. „Jakmile vstoupili do vesnice, okamžitě nám sebrali telefony. Usadili se v prázdných domech a svá auta schovali na dvorcích. Zpočátku se nic zlého nedělo, potom ale začali unášet ženy,“ vzpomíná.

Rusové čelili ostřelování, a tak si mysleli, že by mezi obyvateli vesnice mohl být spolupracovník ukrajinského dělostřelectva, řekla RFE/RL Ukrajinka. „Zkontrolovali můj telefon a řekli, že mi ho vrátí, než odejdou,“ popisuje události žena.

„Bylo mi jasné, že nejsem první“

Třetí den ji oslovil jeden z ruských vojáků a odvedl do nedalekého objektu. „Byl to prázdný dům. Uvnitř všechno zničili. Všude byly rozházené kondomy. Bylo mi jasné, že tam nejsem první. Přede mnou tam byly jiné ženy,“ konstatovala Ukrajinka.

Ruský voják ji prý obvinil, že pracuje pro ukrajinskou armádu. Poté ji údajně znásilnil. „Pouze mi řekli, ať se svléknu. A to je vše. U nohy mi pořád drželi nabitou zbraň. Pak mě pustili,“ sdělila Ukrajinka Rádiu Svobodná Evropa.

Ženě se poté podařilo uprchnout do nedaleké neobydlené vesnice. „Rusové řekli: Pokud nás budou opět ostřelovat, tak vás zabijeme za to, že jim pomáháte. Nemělo pro mě smysl tam dál zůstávat, tak jsem odešla,“ vzpomíná Ukrajinka.

Ruští okupanti ve vesnici ukrajinské oběti na jaře 2022
Zdroj: RFE/RL

O měsíc později vesnici osvobodili Ukrajinci, žena se vrátila domů a nahlásila znásilnění policii. Ukrajinští prokurátoři vyšetřují 174 podobných případů. Většina obětí jsou ženy, sexuálně zneužiti byli ale údajně také muži a děti. „Někdy existuje obrazový záznam nebo zvuková nahrávka. Někdy existují důkazy o pohybu podezřelého. Z toho se snažíme složit celý obrázek,“ uvedla ukrajinská prokurátorka Iryna Didenková.

Podezřelý v tomto případě byl identifikován, protože ukradl údajné oběti telefon a použil ho. Dvacetiletý Artěm Šemeněv pochází z ruské Voronežské oblasti. Ukrajinka ho identifikovala na fotografiích. Podle ukrajinských vyšetřovatelů mladý muž slouží v ruské 15. střelecké brigádě. Nášivka na rukávu označuje jeho příslušnost k silám radiační, chemické a biologické ochrany.

Byl jsem doma, tvrdí podezřelý

Reportéři Rádia Svobodná Evropa ruského vojáka kontaktovali po telefonu a informovali ho, že je na Ukrajině podezřelý ze znásilnění. „Dobře, z čeho dalšího jsem podezřelý?“ reagoval Šemeněv. Následně obvinění popřel. Novinářům řekl, že v březnu a dubnu loňského roku byl doma v Rusku. Následně položil telefon.

Ukrajinka tvrdí, že ji jeden z ruských vojáků znásilnil
Zdroj: RFE/RL

Znásilnění je podle mezinárodního práva považováno za válečný zločin. „Rozsudky národních soudů se většinou konají bez přítomnosti pachatelů. Je tu deset dalších ruských vojáků, kteří jsou podezřelí v obdobných případech. Čtyři z nich jsou před soudem. Jeden byl odsouzen ke dvanácti letům vězení,“ uvedla pro RFE/RL Didenková.

Šemeněv již byl podle ukrajinské prokuratury obviněn, verdikt však zatím nepadl.