Ukrajina chce Bachmut ubránit. Spojenci se bojí, aby se tím příliš neoslabila

Nejkrvavější bitva rusko-ukrajinské války se nyní vede o město Bachmut v Doněcké oblasti. Pro Ukrajince je jeho obrana symbolem jejich houževnatosti a pro vedení kolem prezidenta Volodymyra Zelenského také vírou, že nynější neústupnost při bránění města jim pomůže při jejich chystané jarní protiofenzivě. Vojenští odborníci na Západě však stále častěji uvažují, zda se ukrajinská zaťatost na tomto místě nakonec nemůže vymstít a stát se kontraproduktivní.

Při své prosincovém projevu v Kongresu Spojených států hovořil Zelenskyj právě o své návštěvě Bachmutu v Doněcké oblasti, kam krátce před cestou do USA zavítal.

Zmínil probíhající tvrdé boje, popisoval atmosféru ve městě a ničivé následky války. Kongresu věnoval ukrajinskou vlajku popsanou vzkazy, kterou z města přivezl. „Když jsem byl v Bachmutu, naši hrdinové mi dali vlajku, jejich vlajku. Je to prapor těch, kteří brání Ukrajinu, Evropu a svět za cenu vlastního života,“ řekl tenkrát Zelenskyj. 

Od té doby se situace v Bachmutu ještě výrazně zhoršila. I proto, že v letošním roce začala ruská ofenziva, která se ve značné míře soustředí právě na toto město. Zatím však nepřináší výraznější postupy okupačních vojsk. Symbolem jejich aspoň částečného úspěchu by se tak mohlo stát právě dobytí tohoto města. Otevřít by to mohlo Rusku cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti.

Jasné stanovisko Kyjeva: Držet Bachmut

Na veřejnost zhruba před měsícem pronikly neoficiální zprávy, že v ukrajinském vedení byly rozdílné názory, zda Bachmut dál držet. Někteří generálové prý byli pro ústup, naopak prezident Zelenskyj pro posílení obrany. Od té doby se již oficiální tiskové zprávy zmiňují o jednotném názoru Zelenského, coby vrchního velitele ozbrojených sil, a jeho hlavních generálů. Těmi jsou zejména náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Shodují se na další obraně obléhaného města. 

„Celý generální štáb měl jasné stanovisko: Posílit tento sektor a způsobit okupantovi maximální možné škody,“ řekl Zelenskyj ve videoprojevu po setkání s vysokými generály. „Všichni členové vyjádřili společný postoj ohledně dalšího držení a obrany města,“ prohlásil prezident.

Dlouhodobá logika ukrajinských ozbrojených sil je taková, že zdejší vysoké ruské ztráty umožní vítězství Ukrajinců při jejich protiofenzivě, která se na frontě očekává už nyní na jaře.

Bitva o Bachmut trvá už téměř devět měsíců.

Poměr ve výši ztrát se zřejmě výrazně změnil

Obě strany o výši svých ztrát ve válce mlčí. Jen Ukrajinci pravidelně informují o těch ruských, což však nelze nezávisle ověřit. 

Server Politico napsal, že podle Ukrajinců přicházejí Rusové o sedm vojáků za každý zmařený ukrajinský život. Dodal však, že vojenští představitelé NATO odhadují poměr zabitých spíše na pět ku jedné.

Penzionovaný americký generál a bývalý ředitel CIA David Petraeus Politicu před časem postoj Ukrajinců ocenil. Řekl, že využívají Bachmut jako kůl, na který se Rusové nabodnou. Odlišný názor má americký vojenský analytik a ředitel programu ruských studií v Centru námořních analýz ve Virginii Michael Kofman, který zuřivou bitvu o město pozoroval přímo na místě. Uvedl, že před několika měsíci tato bitva přinášela Ukrajincům „dividendy“ dané vysokým počtem zabitých Rusů. Nyní se však již tyto „výnosy snižují“.

V posledních několika týdnech se situace posunula, soudí i Rob Lee, bývalý důstojník americké námořní pěchoty, jenž působí v think tanku Foreign Policy Research Institute. Poměr zabitých už podle něj není důvodem, proč zůstat v boji. „Bachmut už není dobrým místem pro přilákání ruských sil,“ uvedl pro Politico. Lee tvrdí, že ukrajinské oběti vzrostly poté, co ruské síly, zahrnující žoldáky z Wagnerovy skupiny i elitní ruské výsadkové jednotky, na konci února zaútočily na sever města.

„Směnný kurz opotřebení je pro Ukrajinu příznivý, ale není zdaleka tak příznivý jako předtím. Ztráty na ukrajinské straně jsou dosti značné a vyžadují značné množství náhrad v pravidelných intervalech,“ podotkl Kofman. Někteří vojenští analytici se dokonce domnívají, že poměr obětí je na obou stranách stejný.

Americký institut nevěří, že wagnerovci město obklíčí

O neustálém doplňování ukrajinských sil nedávno mluvil i velitel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Právě jeho muži, zhusta rekrutovaní mezi vězni, jsou hlavní silou, která na město útočí. Všeobecně se má za to, že jejich ztráty jsou opravdu enormní.

Boje v Bachmutu jsou čím dál tvrdší, jak se Rusové blíží centru města, zatímco „Ukrajinci vrhají do boje nekonečné zálohy,“ řekl podle agentur Prigožin.

Americký Institut pro studium války ve své středeční zprávě napsal, že celková ofenziva Wagnerovy skupiny na Bachmut zřejmě už kulminovala. Ukrajinské vojenské zdroje totiž zaznamenaly v posledních několika dnech výrazně nižší počet útoků v tomto městě a jeho okolí.

Wagnerovci sice poslední dobou pravidelně hlásili své dílčí postupy a dobytí některých částí města, institut se však domnívá, že nedokážou dokončit těsné obklíčení Bachmutu nebo získat podstatné území v bojích o městské oblasti. Aby se tak stalo, museli by Rusové vyčlenit další konvenční jednotky. Zatím se však tempo jejich operací spíše zpomaluje. 

The New York Times ovšem zároveň upozornil, že wagnerovci využívají k proražení ukrajinských linií pěšáků, co jsou málo vycvičení. Na druhé straně pak při obraně města umírají bojem zocelené ukrajinské jednotky.

„Pokud Rusko udrží současné tempo útoků, může to trvat několik týdnů a tím to končí,“ řekl ukrajinský voják Mykola z 28. mechanizované brigády serveru The Kyiv Independent.„Situace je nyní velmi obtížná, protože už začínají cítit chuť vítězství,“ řekl. „A teď vědí, že zbývá už jen kousek.“ Ruské síly početně převyšují Ukrajince na bachmutské frontě. Podle Mykoly v oblasti bojuje přibližně 20 až 30 tisíc vojáků.

Vojenské vedení Ukrajiny podle serveru uvedlo, že úplné stažení z města je na stole, ale takové rozhodnutí by bylo učiněno pouze v případě nezbytnosti. 

Stanice Aljazeera nevyloučila v případě Bachmutu koncovku, kterou prošlo urputné dobývání měst Mariupol a Severodoněck. Poslední místa odporu se soustředila uvnitř dobře bránitelných průmyslových komplexů. Nakonec však byli Ukrajinci buď nuceni se stáhnout, nebo se vzdát kvůli převaze ruské palebné síly.

Američané se bojí vyčerpání Ukrajinců

Americký ministr obrany Lloyd Austin několikrát naznačil, že nevidí žádný taktický vojenský důvod Bachmut bránit. Prohlásil též, že východoukrajinské město má spíše symbolický než operační význam a jeho pád by neznamenal, že Moskva znovu získala iniciativu ve válce.

Ukrajinští generálové na to reagovali, že existuje taktický důvod město bránit. Zalužnyj  uvedl: „Je to klíčové pro stabilitu obrany celé fronty.“

V polovině týdne Washington Post informoval, že američtí představitelé od konce ledna naléhají na Ukrajince, aby se z Bachmutu stáhli. Obávají se, že vyčerpání jejich jednotek by mohlo ovlivnit plánovanou jarní protiofenzivu Kyjeva. Ukrajinští představitelé oponují, že nehrozí žádné riziko, protože jednotky, které mají být nasazeny, nebojují u Bachmutu.

Západní spojenci však také hovoří o značné spotřebě munice při bitvě o město, která pak může Ukrajincům chybět.