U Černobylu hoří les, dým se prý táhne až do Ruska

Ukrajinští hasiči zápasí s požárem v ochranné zóně zničené jaderné elektrárny Černobyl. Podle oficiálních míst hoří les na šedesáti hektarech, ruští Greenpeace ale hovoří o podstatně větší rozloze a plamenech na 1500 hektarech. Dým z místa, jež nechvalně proslulo havárií z roku 1986, podle nich zasahuje až do západoruských regionů.

Podle ukrajinských záchranářů hořelo v okolí Černobylu od počátku letošního roku už víc než padesátkrát. Ohni napomáhá suché a horké léto, takže poslední požár hasiči uhasili na konci července. Šéf ukrajinské služby pro mimořádné situace Mikolaj Čečotkyn tehdy hovořil o tom, že 70 procent požárů v ochranné zóně vzniklo úmyslně – a že nalezli i dvě pochodně, které to dokládají.

Nyní u Černobylu hoří znovu, a co do rozlohy jde o jeden z největších požárů. Oheň zachvátil okolí vyklizené obce Kovšylivka, která leží západně od elektrárny. Na místě zasahuje stovka mužů a 27 kusů techniky včetně vrtulníků.

Greenpeace: Nehoří 60, ale 1500 hektarů

Ruští Greenpeace uvádějí, že se požár začal šířit v sobotu 8. srpna a není vyloučeno, že jeho ohniskem byla doutnající, neuhašená rašelina. Zvýšenou radiaci ale ukrajinští záchranáři podle agentury Unian nezaznamenali ani v Kyjevě, ani v samotné bezpečnostní zóně kolem elektrárny. Úroveň radiace dosahuje údajně třetinových až polovičních hodnot povolené normy.

Dnes ráno ukrajinští hasiči uvedli, že se jim požár na rozloze 60 hektarů podařilo dostat pod kontrolu. Greenpeace ovšem tvrdí, že skutečná rozloha podle odhadů dosahuje patnácti set hektarů; dým postupuje severním směrem a prý už zahalil lokality Zlynka, Novozybkov, Klincy a Mglin, které leží v ruské Brajnské oblasti sousedící s Ukrajinou a Běloruskem.