Trump oznámil smrt pravé ruky Bagdádího, ideologie Islámského státu ale dál přežívá

Horizont ČT24: Trump oznámil smrt pravé ruky Bagdádího, ideologie IS ale dál přežívá (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil zabití pravé ruky vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. Jméno pobočníka Trump nezmínil, poznamenal jen, že mohl nahradit Bagdádího, který byl zlikvidován v sobotu. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Kurdové a také nejmenovaný americký činitel ohlásili zabití mluvčího IS abú Hasana Muhádžira.

„Právě bylo potvrzeno, že nástupce číslo jedna abú Bakra Bagdádího byl zabit americkými oddíly. Velmi pravděpodobně by nejvyšší post převzal – nyní je také mrtvý,“ napsal Trump.

Bagdádí zemřel v sobotu, když si při útěku před americkými jednotkami odpálil vestu s výbušninami. V neděli pak Kurdové a v pondělí také nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí ohlásili, že byl během společné operace zabit Muhádžir.

Zmíněný americký činitel o Muhádžirovi řekl, že byl v IS číslem dvě, případně „jedním z Bagdádího čísel dvě“. Není proto zřejmé, že Muhádžir a Trumpem zmiňovaný vlivný islamista je tatáž osoba. 

Ačkoli Trump napsal, že zabitý Bagdádího pobočník mohl stanout v čele IS, propagandistická agentura islamistů Amak oznámila, že Bagdádí už v srpnu nominoval do vedení teroristické organizace Abdalláha Kardáše.

Události, komentáře o očekávaném vývoji po smrti Bagdádího (zdroj: ČT24)

„Teroristická uskupení mají schopnost nahradit lídry, v této přechodové fázi ale nejsou tak silná jako dříve,“ uvedl analytik Hišám al-Hášemí.

Trump také na Twitteru zveřejnil fotku psa, který pomohl vůdce islamistů zneškodnit. Podle zveřejněných informací zvíře muže pronásledovalo v podzemním slepém tunelu až do okamžiku, než se terorista odpálil. Belgický ovčák se už stihl zotavit z lehkého zranění, které při akci utrpěl. Americká média spekulují, že jde o fenu jménem Conan.

Otázkou nyní zůstává také osud tisíců extremistů, které na severovýchodě Sýrie vězní kurdské milice YPG. Během turecké ofenzivy se už několika skupinám podařilo uprchnout. „Z jedenácti tisíc vězňů jich uteklo něco málo přes sto. Turci a ostatní se je snaží chytit,“ uvedl ministr obrany USA Mark Esper.

Kurdské síly dohlížejí také na desítky tisíc žen a dětí extremistů v táboře al-Húl. Reakce těchto žen dokazují, že ideologie Islámského státu dál přežívá: „Naši muži jsou sice ve vězení, ale my jsme teď jeho vojáci.“ „Nemyslete si, že IS skončil. Přísahám Bohu, že neskončil,“ vzkazují.

Američané navzdory dřívějším prohlášením v Sýrii dál působí, a to s argumentem ochrany nalezišť ropy. „Jednotky USA zůstanou v této strategické oblasti, aby IS zabránily v přístupu k těmto životně důležitým zdrojům. S obrovskou vojenskou silou odpovíme každému uskupení, které tam ohrozí bezpečnost našich sil,“ uvedl Esper.

O tom, že samozvaný Islámský stát zůstává rizikem, svědčí i aktuální razie v Turecku. Místní bezpečnostní složky po smrti Bagdádího pozatýkaly na čtyřicet lidí, které viní z členství v této teroristické organizaci a z plánování útoků na probíhající oslavy dne nezávislosti Turecka v Istanbulu.