„Tohle město má problém s nacisty.“ Drážďany vyhlásily stav nacistické nouze

Zatímco řada měst po celé Evropě včetně Česka vyhlásila v poslední době v reakci na klimatické změny „stav klimatické nouze“, v Drážďanech řeší radnice jiný problém. Kvůli pravicovým extremistům, kteří se ve městě často scházejí a nezřídka páchají trestné činy, vyhlásila saská metropole „stav nacistické nouze“. Informovala o tom agentura DPA.

Podle rezoluce lze ve městě stále častěji pozorovat otevřené projevy namířené proti demokracii a pluralismu a projevy nepřátelské k lidem a pravicově extremistické, které někdy vyústí až v násilí. 

Drážďany by měly na základě rezoluce více podporovat demokracii v každodenním životě a lépe chránit menšiny a oběti krajně pravicového násilí. Dokument přijalo drážďanské zastupitelstvo většinou 39 hlasů, 29 zastupitelů bylo proti.

„Toto město má problém s nacisty,“ řekl zastupitel Max Aschenbach ze satirické strany Die Partei (Strana), který s nápadem vyhlásit „stav nacistické nouze“ přišel. Upozornil v této souvislosti například na činnost protiimigračního a protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Hnutí vzniklo na podzim 2014 a vrchol obliby zaznamenalo v lednu 2015, kdy se na jeho demonstraci v Drážďanech shromáždilo zhruba pětadvacet tisíc lidí. Odnože hnutí vznikaly i v dalších německých městech, například v Lipsku, Berlíně či Kolíně nad Rýnem, saská metropole ale zůstala jeho baštou. Po odchodu některých zakladatelů na začátku roku 2015 se Pegida pod vedením Lutze Bachmanna dál radikalizovala.

CDU: Je to „jazykový přehmat“

Rezoluci, která hovoří o „stavu nacistické nouze“, podpořili kromě Aschenbacha také zastupitelé z řad sociálních demokratů, zelených, strany Levice i liberální FDP.

Člen FDP Holger Hase ale zároveň kritizoval vybraný pojem, který podle něj město poškodí – i vzhledem k tomu, že se Drážďany ucházejí o titul evropského hlavního města kultury pro rok 2025. Křesťanští demokraté (CDU), kteří rezoluci nepodpořili, označili pojem za „jazykový přehmat“.

Spolek RAA Sachsen, který pečuje o oběti násilných činů spáchaných přívrženci krajní pravice, přijetí rezoluce přivítal. V roce 2018 napočítal v Drážďanech 60 trestných činů spáchaných pravicovými extremisty, v roce 2017 to bylo 52 činů. „A to je jen špička ledovce,“ upozornil předseda spolku Robert Krusche. Řada obětí podle něj diskriminaci či napadení ani nehlásí.