Texaští republikáni volají policii na opoziční poslance. Ti chtějí zablokovat volební reformu

Republikánský předseda texaské Sněmovny reprezentantů pověřil policii, aby předvedla na jednání zákonodárného sboru desítky demokratických poslanců, kteří se už řadu týdnů snaží svou nepřítomností zablokovat schválení republikány prosazované volební reformy. Vedení sněmovny hrozí demokratům i zatykačem, do vězení však nepůjdou, protože jde o občanskoprávní spor, uvedla agentura AP.

Menšinoví demokraté v Texasu bojují proti reformě volebních pravidel, kterou tamní republikáni prosazují po listopadových prezidentských volbách podobně jako řada jejich kolegů v jiných amerických státech.

Autoři návrhu tvrdí, že v rámci prevence budoucích podvodů je potřeba zpřísnit pravidla pro odevzdávání hlasů, například omezením poštovního hlasování, otvírací doby volebních místností či zrušením boxů určených na shromažďování korespondenčních volebních lístků.

Demokraté nicméně tvrdí, že republikáni svou iniciativou navazují na dezinformační kampaň exprezidenta Donalda Trumpa. Ten bez patřičných důkazů nadále tvrdí, že volby prohrál kvůli rozsáhlým podvodům, pro což ale nedokázal předložit přesvědčivé důkazy. Skutečnou motivací republikánů je podle jejich názorových oponentů ztížit přístup k volebním urnám vybraným vrstvám obyvatelstva, a tím si zajistit lepší výsledky v budoucích volbách.

Demokraté odjeli z Texasu

Texaští demokraté v květnu těsně před koncem zasedání státní Sněmovny reprezentantů odešli z jednacího sálu, čímž se stal zákonodárný sbor neusnášeníschopným a o republikánské reformě se nemohlo začít hlasovat. Další řádná schůze přitom podle místních zákonů začne až v lednu. Republikáni následně svolali mimořádnou schůzi, na což demokraté reagovali tím, že hromadně opustili Texas. Na padesát z nich se společně přesunulo do Washingtonu, kde čekali třicet dní na skončení mimořádné schůze.

Guvernér Greg Abbott nicméně už předem varoval, že bude svolávat jednu schůzi za druhou, dokud reforma neprojde. Další třicetidenní mimořádná schůze začala v sobotu. V jednotném postupu zákonodárců zvolených za Demokratickou stranu se ale začaly objevovat trhliny a někteří z nich se začali vracet do svého rodného státu. Ve Washingtonu, tedy mimo jurisdikci texaské policie, zůstává podle listu The New York Times asi dvacet zákonodárců, ostatní jsou už zpět v Texasu.

Republikáni se teď snaží dostat demokraty zpátky do jednacího sálu. Obrátili se proto na policii, jelikož místní zákony zákonodárcům nařizují účastnit se jednání zákonodárného sboru. Podle amerických médií však není zcela jasné, jak budou pořádkové síly dál postupovat.

Někteří demokraté už na jednání Sněmovny reprezentantů přišli, nebylo jich ale dost na to, aby byl sbor usnášeníschopný. Republikánům teď stačí, aby se jich dostavilo nejméně dalších pět, poznamenala agentura AP. Demokratičtí zákonodárci nicméně tvrdí, že svůj postup nadále koordinují a jsou připraveni jednací sál hromadně opustit, pokud by hrozilo hlasování o volební reformě.