Trump stále neuznává volební porážku. Mnozí jeho fanoušci věří, že se brzy vrátí do Bílého domu

Události: Trumpovi příznivci věří v exprezidentův návrat (zdroj: ČT24)

V návrat Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta dřív, než po příštích volbách, věří velká část jeho příznivců. Rozšířila se mezi nimi totiž teorie, že bude instalován zpět do funkce už letos v srpnu. Bývalá hlava státu oproti zvyklostem amerických exprezidentů neodešla do ústraní, ale vyrazila na turné za voliči. Ti to vnímají jako potvrzení zpráv o rychlé cestě zpět do Bílého domu.

Exprezident Trump se i během letošního léta na mítincích setkává se svými podporovateli. Stále se vrací k loňského podzimu. „Musíme se ohlížet zpět. Vyhráli jsme volby v roce 2020. Kdo k čertu ví, co bude v roce 2024? To už žádná Amerika ani nemusí existovat,“ prohlásil bývalý šéf Bílého domu. Nehledě na to, že soudy žádná obvinění z volebních podvodů neuznaly.

Trumpově lži o podvodech věří podle průzkumů jeden ze tří dospělých Američanů. Čtrnáct procent voličů navíc tvrdí, že Joea Bidena jako svého prezidenta nikdy nepřijme. Tyto pohledy nejčastěji zastávají republikáni. Ve straně se ozývají kritické hlasy, že politici záměrně šíří nepravdivé konspirační teorie. 

USA
Zdroj: ČT24

„Naši vedoucí představitelé v posledních deseti letech zjistili, že strach a konspirace přináší zisk a hlasy. Strach je ta vůbec nejpůsobivější lidská emoce,“ říká člen Sněmovny reprezentantů za republikánskou stranu Adam Kinzinger. 

Víra v brzký návrat

Spolupracovníci Donalda Trumpa včetně advokátky Sidney Powellové teď navíc tvrdí, že se jejich hrdina do funkce brzy vrátí. Nejvyšší soud podle nich zruší původní výsledek voleb po kontrole hlasů v Arizoně. Mnozí právníci namítají, že to nemá žádnou oporu v amerických zákonech.

Šíření zpráv o očekávané změně v prezidentském úřadu znepokojuje bezpečnostní složky. Dav přesvědčený o volebních podvodech zaútočil šestého ledna na Kapitol. Nová konspirační teorie může vést k dalšímu incidentu. I proto je budova Kongresu dál obehnaná provizorním plotem.

Trump stále aktivizuje svoji voličskou základnu. I když už není prezidentem, prezentuje se jí jako politik, který neprohrává. „Vyhráli jsme volby dvakrát a je možné, že je vyhrajeme i potřetí. Je to možné,“ tvrdí.

Příští prezidentské volby budou ve Spojených státech až za čtyřicet měsíců. Více než polovina republikánů je teď přesvědčena, že kandidátem jejich strany v nich má být právě Donald Trump.