Násilnosti v Kapitolu vyprovokoval Trump, řekl lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell prohlásil, že násilnosti v budově Kapitolu ve Washingtonu z šestého ledna vyprovokoval odcházející prezident Donald Trump a další vlivní lidé.

„Dav byl živen lží. Vyprovokoval ho prezident a další mocní lidé. Pokusili se užít strachu a násilí k zastavení procesů federální vlády, které se jim nezamlouvaly,“ nechal se slyšet McConnell, který se ve středu, jakmile Trump oficiálně opustí prezidentský úřad, stane nejvlivnějším republikánem ve Washingtonu.

Podle agentury AP jde o dosud nejostřejší odsouzení Trumpa, jaké od jeho dlouhodobého spojence McConnella zaznělo. Vrcholný republikán z Kentucky dosud vedl senátní většinu, ve středu se po nástupu nových senátorů stane šéfem menšiny v horní komoře.

McConnell také slíbil, že středeční inaugurace Trumpova nástupce v úřadu, demokrata Joea Bidena, bude „bezpečná a úspěšná“. V centru americké metropole panují mimořádná bezpečnostní opatření.

Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh ústavní žaloby na Trumpa v souvislosti s násilnostmi z 6. ledna, nyní o ní bude rozhodovat Senát. Současný prezident je první, který procesu odvolání z funkce čelí už podruhé. Během prvního impeachmentu se McConnell jasně postavil za končícího prezidenta, nyní je situace odlišná.

McConnell podle New York Times svým kolegům řekl, že s Trumpem už nechce nikdy hovořit a nepodniká nic, co by mělo senátory přesvědčit, aby hlasovali v Trumpův prospěch. Straníky vyzval, aby hlasovali podle svého svědomí.