Švédská studentka v pátek nechodí do školy, nelíbí se jí lhostejnost ke změně klimatu. A přidávají se k ní další

Události ČT: Studenti v pátek nechodí do školy, nechtějí zavírat oči před klimatickými změnami (zdroj: ČT24)

Švédská studentka Greta Thurnbergová je v současnosti asi nejslavnější aktivistkou na planetě. Svou páteční absencí ve školních lavicích dává najevo nespokojenost s přístupem politiků ke změnám klimatu. K nesouhlasu se přidávají i desetitisíce studentů v dalších zemích po celém světě, v pátek vyšly do ulic Paříže stovky lidí. Jedny z největších protestů se průběžně konají také v Německu, kde už na ně reagovala i kancléřka Angela Merkelová.

V minulém roce coby teprve patnáctiletá studentka zahájila Greta Thurnbergová svou osobní stávku a místo ve školní lavici seděla pátek co pátek s transparentem před švédským parlamentem. Argumentovala: Proč chodit do školy, když planetě hrozí katastrofa? A svou vládu viní z nedodržování pařížské klimatické dohody z roku 2015, v níž státy slíbily omezení emisí skleníkových plynů.

„Samozřejmě, že mě rodiče posílali do školy. Ale neodradí mě od toho, co dělám,“ uvedla tehdy. Dívka, které lékaři diagnostikovali aspergerův syndrom a ADHD, zůstávala ve svém vzdoru dlouho sama. V současnosti je z ní ovšem asi nejslavnější aktivistka světa, dostala pozvání i na Světové ekonomické fórum do Davosu a má následovníky na celém světě.

Páteční protesty pod heslem Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) se od už uskutečnily v Německu, Austrálii či Velké Británii – a v Belgii ve čtvrtek do ulic vyšlo dokonce 7500 lidí.

Do ulic Paříže vyšly stovky mladých Francouzů

V pátek potom šestnáctiletá Švédka Greta pochodovala v čele průvodu v Paříži. Stejně jako v jiných zemích se totiž i ve Francii terčem kritiky stalo vedení země – v tomto případě prezident Emmanuel Macron, který podle mladých účastníků protestu nedělá pro ochranu klimatu dost.

Mladí lidé, kterých byly podle různých informací stovky až několik tisíc, pochodovali ulicemi metropole a skandovali hesla jako „jedna, dva, tři stupně, to je zločin proti lidskosti“ či „zahřejte svá srdce, ne planetu“. V rukou nesli protestující transparenty s nápisy „Budoucnost začíná zde“, „Zachraň zemi, sněz lobbistu“ či „Voda se blíží“, které odkazuje na důležité heslo z populárního seriálu stanice HBO Hra o trůny „Zima se blíží“.

K mladým demonstrantům se připojily také některé známé osobnosti, například herečka Juliette Binocheová, známý francouzský ekolog a europoslanec Yannick Jadot či pařížská starostka Anne Hidalgová. „Bráníme svůj svět, bráníme svou budoucnost a systém a svět, ve kterých bychom chtěli žít,“ uvedla jednadvacetiletá Morgane, která se protestu zúčastnila.

„Později bude příliš pozdě,“ řekl sedmnáctiletý školák Anatole. „Nadále znečišťujeme, velké společnosti vypouští odpad do naší atmosféry a uvědomujeme si, že Arktida roztává… takže musíme něco udělat,“ připojil dvaadvacetiletý student Thomas.

Berlínské školy absenci zatím tolerují

Do pátečních demonstrací se zapojují také studenti v Německu. Třeba Franziska Wesselová, berlínská gymnazistka, která od začátku roku tráví pátky místo ve třídě na demonstracích. Takzvané pátky pro budoucnost organizuje především přes sociální sítě. „Chceme politikům ukázat, že potřebujeme lepší ochranu klimatu,“ prohlašuje.

Mocní lidé podle ní selhali. Stejně jako Greta je i Franzi terčem obdivu i kritiky, třeba kvůli zanedbávání výuky. „Vedení školy se mi nepodařilo přesvědčit, asi dostanu slovní napomenutí, jednoduše proto, že každý pátek chybím,“ dodala Franziska Wesselová. 

Velká část berlínských škol ale páteční stávky studentů zatím respektuje. A reagují i politici. Angela Merkelová na bezpečnostní konferenci v Mnichově zmínila protesty školáků v souvislosti s ruskými dezinformačními operacemi. Její mluvčí to později označil za nedorozumění. „Angažovanost školáků v otázce ochrany klimatu považuje (kancléřka) za nanejvýš správnou,“ reagoval mluvčí Steffen Seibert.

 Protestní hnutí mladých lidí svou sílu naplno otestuje 15. března. Demonstrovat se má naráz ve více než padesáti zemích světa.