Supertanker s íránskou ropou zůstane u Gibraltaru dva týdny. Teherán hrozí odplatou

Supertanker Grace 1, který byl ve čtvrtek zadržen u Gibraltaru kvůli podezření, že navzdory sankcím přepravuje íránskou ropu do Sýrie, tam zůstane ještě 14 dní. S odvoláním na páteční vyjádření místních úřadů o tom informovala agentura Reuters. Vysoký íránský představitel Mohsen Rezáí pohrozil, že Teherán na oplátku zadrží nějakou britskou loď. Potvrdí-li se podezření, pak to znamená, že Grace 1 porušuje sankce Evropské unie vůči Sýrii a americké sankce vůči Íránu.

„Páteční příkaz nejvyššího soudu se zakládá na důvodném podezření, že je nutné Grace 1 zadržet kvůli nařízení EU č. 36/2012 o sankcích vůči Sýrii,“ uvedla vláda Gibraltaru, který je britským zámořským územím na jihu Pyrenejského ostrova. Kabinet rovněž uvedl, že členové posádky lodi jsou ohledně nákladu, jeho původu a konečné destinace vyslýcháni jako svědkové, a nikoli jako podezřelí z trestné činnosti. Posádka sestává zejména z Indů a dále z několika Pákistánců a Ukrajinců.

„Pokud Británie nepropustí íránský tanker, je povinností (íránských) úřadů zadržet britský tanker,“ reagoval na Twitteru příkře Rezáí, který je bývalým velitelem íránských revolučních gard.

Britské námořnictvo ve čtvrtek tanker podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella zadrželo na žádost Spojených států. Borrell také řekl, že Španělsko zvažuje důsledky operace, protože tanker byl zadržen ve vodách, které Madrid považuje za své.

Ropa, kterou tanker převáží, pochází z Íránu

Íránská diplomacie označila zadržení tankeru za nelegální a Teherán si kvůli incidentu předvolal britského velvyslance.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Músáví potvrdil, že ropa na tankeru pochází z Íránu. Dokumentace z lodi uvádí jako místo původu nákladu sousední Irák, ale záznamy o pohybu lodi podle agentury Reuters dokazují, že ropa byla naložena v íránském přístavu.

Podle BBC bude pro Británii těžké zbavit se nařčení, že jednala na žádost USA. To je problematické zejména proto, že to nahrává přesvědčení Teheránu, že Evropa není odhodlána zachránit mezinárodní jadernou dohodu s Íránem, od které Spojené státy loni odstoupily.

Nyní, v době hluboké krize íránsko-amerických vztahů, přestává Írán jadernou dohodu plnit. Napětí v poslední době vyostřily útoky na tankery blízko Hormuzského průlivu a také sestřelení amerického bezpilotního letounu, k čemuž se přihlásil Írán. Americký prezident Donald Trump po tomto incidentu dokonce před dvěma týdny nařídil letecké údery na Írán, ale na poslední chvíli je odvolal. Evropské mocnosti si snaží zachovat neutralitu, poznamenala agentura Reuters.