Steinmeier jako první německý prezident uctil památku československých parašutistů

Studio ČT24: Německý prezident Steinmeier uctil památku padlých parašutistů (zdroj: ČT)

Frank-Walter Steinmeier jako první německý prezident uctil u krypty pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici památku výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Steinmeier na místě položil věnec, poté zamířil na prohlídku krypty.

V minulosti se do krypty vypravilo pouze několik prezidentů a významných představitelů cizích států. Památník navštívili rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident či nynější britský premiér Boris Johnson v roli ministra zahraničí. V roce 1995 kryptu navštívil německý velvyslanec v Praze Rolf Hofstetter.

Německý prezident položením věnce uctil památku parašutistů, kteří v červnu 1942 zemřeli po boji s německou přesilou. Mezi padlými byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o tři týdny dříve úspěšně zaútočili na Heydricha. V kostele a kryptě zemřeli také Adolf Opálka, Josef Valčík, Jan Hrubý, Josef Bublík a Jaroslav Švarc. Nejen jejich památku od roku 1995 připomíná přímo v cyrilometodějském chrámu umístěný Národní památník hrdinů heydrichiády.

UDÁLOSTI: Pražský hrad, český parlament a místo, kde umírali hrdinové protinacistického odboje – hlavní body čtvrtečního programu německého prezidenta v Praze (zdroj: ČT24)

Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka řekl, že až na místě nejspíše Steinmeier docenil, jaké gesto vlastně učinil.

„Docenil, co pro nás návštěva krypty znamená. Během přípravy o tom kolegové v Berlíně hovořili, pan prezident s tím – pokud vím – rychle souhlasil. Ale emoce, která s tím byla spojená, magie místa, kdy jsme vstoupili do kostela a šli na pamětní místa, na pana prezidenta i na celou delegaci působila, jako bychom psali dějiny,“ řekl Kafka v Interview ČT24

Tomáš Kafka v Interview ČT24: Až na místě docenil prezident Steinmeier, co pro nás návštěva krypty znamená (zdroj: ČT24)

Zeman gesto ocenil

Podle Zdeňka Špitálníka z Vojenského historického ústavu je přítomnost německé hlavy státu u pietního místa zásadním momentem. „Je to gesto smíření,“ říká. Připomíná, že Steinmeier se narodil po válce, a představuje proto generaci, která už je od válečných událostí oproštěna.

Steinmeierův krok po vzájemném jednání ocenil český prezident Miloš Zeman a německému protějšku za návštěvu krypty v kostele svatých Cyrila a Metoděje poděkoval. „Chápu to jako velmi symbolické gesto,“ konstatoval Zeman.

Dle předsedy poslaneckého zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) je obrušování historických hran nutné. „Je velmi dobře, že německý prezident to cítí a snaží se pro to něco udělat,“ míní Veselý. Politici na obou stranách hranic by podle něj měli hledat cesty smíření.

Místopředseda výboru Jaroslav Bžoch (ANO) bere Steinmeierovo gesto jako vstřícnou ukázku toho, že by obě země měly nechat minulost za sebou a soustředit se na společnou budoucnost. Návštěvu krypty ocenil i místopředseda výboru Jiří Kobza (SPD). „Jsem si jist, že to muselo stát pana prezidenta Steinmeiera poměrně značnou dávku odvahy,“ řekl.