Stávka železničářů zastavila na Vánoce vlaky ve Velké Británii. O svátcích protestují i francouzští průvodčí

V Británii začala na Štědrý večer stávka zaměstnanců železnice, která potrvá celou neděli, pondělí a noc na úterý. Za růst mezd v Británii stávkují také pohraničníci, kteří kontrolují pasy na britských letištích, či zaměstnanci pošty. Na Vánoce vstoupili do stávky také železničáři ve Francii.

Stávku na britské železnici svolal odborový svaz RMT a zapojili se do ní zaměstnanci společnosti Network Rail, která spravuje železniční tratě a infrastrukturu. Zastavily se tedy vlaky ve Velké Británii bez ohledu na dopravce.

Protest je vyhlášen od sedmi hodin večer na Štědrý den až od sedmi hodin v úterý ráno. Některé vlaky však nejely již před ohlášeným začátkem stávky, což pocítili cestující, kteří chtěli jet na svátky po kolejích. Někteří z těch, kteří našli na nádražích jen opuštěné a zhasnuté vlaky, si volali taxi, jiní se spokojili s autobusem. 

Podle BBC se kvůli stávce zvýšil provoz na některých silničních tazích. Podle britského automobilového sdružení AA však komplikace nebyly tak vážné, jak se očekávalo.

V sobotu ve Velké Británii stávkovali také zaměstnanci poštovní společnosti Royal Mail i pohraničníci, kteří kontrolují pasy na britských letištích. Jejich protest však neměl na provoz letišť tak vážný dopad jako stávka železničářů na provoz vlaků. Nahradili je totiž například příslušníci armády. 

O Vánocích stávkují také někteří francouzští železničáři. Konkrétně nepracuje část průvodčích společnosti SNCF, kvůli stávce bylo na Štědrý den zrušeno na 40 procent vlaků, uvedla stanice TF1. Protest pokračuje i v neděli. Odborové svazy ale zrušily stávkovou pohotovost vyhlášenou na 1. ledna, protože v pátek s vedením SNCF nalezly shodu nad spornými body.

Stávky jsou v posledních týdnech v Británii velmi časté, a média dokonce zveřejňují různé kalendáře, aby lidé věděli, kdy a kde se bude stávkovat. Zaměstnanci veřejného sektoru vyvíjejí tlak na konzervativní vládu premiéra Rishiho Sunaka, která odmítá jejich požadavky na výrazné zvýšení platů. Inflace v Británii v listopadu dosáhla 10,7 procenta, což způsobily ceny potravin a energií, které rostou v důsledku pandemie covidu-19 a ruské invaze na Ukrajinu.