Konec roku ve Francii poznamená stávka železničářů, v Británii protest pohraničníků

Francie čelí vánoční železniční stávce. O víkendu nepojede zhruba čtyřicet procent rychlovlaků TGV a omezení provozu dopadne až na dvě stě tisíc cestujících. Státní železniční podnik SNCF slíbil vyplatit odškodné, jak ale upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, mnoho lidí se nedostane o Vánocích za rodinou. Dopravu o svátcích mohou stávky narušit i v Británii.

Stávku za růst mezd vyhlásili železniční kontroloři. Svolali ji přes sociální sítě a obešli tím vlastní odbory. Akci kritizuje jak vláda, tak SNCF, která upozornila, že za dva roky mzdy kontrolorů vzrostly v průměru o dvanáct procent. Vláda a SNCF s kontrolory vyjednává od podzimu.

„O Vánocích se nestávkuje,“ vzkázal vládní mluvčí Olivier Véran. „Samozřejmě nezpochybňuji právo stávkovat, ani právo zaměstnanců protestovat nebo se mobilizovat, ale vážně je to potřeba zrovna o vánočním víkendu? Odpověď zní ne,“ dodal.

„Je to obrovská komplikace, protože podle posledních informací stávka postihne dvě stě tisíc cestujících,“ informuje z Francie zpravodaj ČT Šmíd s tím, že pro mnoho lidí je to neřešitelná situace. „Už teď můžeme říct dopředu, že pro mnoho cestujících to znamená zkažené Vánoce, nedostanou se ke svým blízkým,“ říká korespondent.

Kompenzace je slabou útěchou, říká Šmíd

Lidé se podle něj snaží stávku obejít různými způsoby. Místo pohodlných spojů volí často mnohahodinové cesty s celou řadou přestupů, případně se organizují spolujízdy. Jenže zdaleka ne každý takovou možnost má, protože veřejná doprava zkrátka do jejich destinace nejezdí.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd o stávce železničářů ve Francii (zdroj: ČT24)

Státní železniční podnik zasaženým cestujícím slíbil vyplatit odškodné ve výši dvojnásobku ceny lístku, přičemž polovinu dostanou ve formě poukazu na jízdné. O odškodné mohou cestující žádat i v případě, že se jim podařilo si lístek změnit na jiný spoj, který ještě nebyl vyprodaný. SNCF poprvé vyplatila dvousetprocentní odškodné loni v zimě, když byly kvůli stávce rovněž zrušeny předvánoční spoje, píše Le Monde.

Podle Šmída je kompenzace pouze slabou útěchou. „Možnost, že by stávka byla odvolána, je v tuto chvíli opravdu velmi malá, téměř minimální,“ konstatuje.

V Británii stávkují pohraničníci

Stávka může zkomplikovat cestování také v Británii. Kvůli platům tam protestují pohraničníci kontrolující pasy. Předpokládá se, že na Heathrow, nejvytíženějším letišti ve Spojeném království, se budou tvořit delší fronty než jinde. Letiště tvrdí, že v pátek ráno je provoz plynulý. Letiště Gatwick očekává, že pátek bude druhým nejrušnějším dnem ve vánočním období.

Stávka zaměstnanců pohraniční stráže by měla pokračovat až do konce roku s výjimkou příštího úterý. Mohla by se dotknout statisíců cestujících. Britská vláda však uvedla, že na letištích bude vypomáhat mimo jiné armáda.

Podle informací BBC přestaly společnosti British Airways a Virgin Atlantic prodávat nové letenky na příchozí lety na letiště Heathrow ve dnech, kdy budou pohraničníci stávkovat.

„Jsem opravdu smutný a zklamaný z narušení života tolika lidí, zejména v době Vánoc,“ řekl britský premiér Rishi Sunak. Trvá na tom, že jeho kabinet jednal při negociacích o platech ve veřejném sektoru „spravedlivě a rozumně“.

Stávkovat se v pátek chystají také zaměstnanci bezpečnostních služeb v dopravní společnosti Eurostar, zaměstnanci úklidových služeb v některých železničních společnostech či zaměstnanci poštovních služeb a některých vládních úřadů.

Další potíže s cestováním Britům hrozí na Štědrý den, kdy se očekává zrušení většiny vlakových spojů. Odborářské nepokoje mají pokračovat i v novém roce, kdy jsou plánovány další stávky.