Štáb ČT zdokumentoval ruské raketové útoky nebezpečně blízko Záporožské jaderné elektrárny

Události: Rusové útočí na Nikopol, nebezpečně blízko Záporožské jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly se chystají k úderu proti zbývajícím ruským silám na pravé straně Dněpru. Ostřelují ruské pozice podél celého úseku tamní frontové linie. Rusové palbu opětují, zároveň ale přes řeku útočí na civilní oblasti. A to i v citlivé Záporožské oblasti. Hned u řeky, na hranici jimi kontrolovaného území, je totiž Záporožská jaderná elektrárna. Na dohled k ní se z území ovládaného Ukrajinou dostal i štáb ČT.

Nikopol je město na pravém břehu Dněpru, nachází se jen pár kilometrů přes hladinu vodní nádrže na Dněpru od Záporožské jaderné elektrárny. Každý úder rakety v této oblasti nese riziko daleko větší katastrofy.

Jediný výstřel z raketometu Grad zničil přitom v Nikopolu celý dům o patnácti bytech, domov čtyřiceti lidí. Naštěstí nikdo nezemřel, až na devětasedmdesátiletou ženu byli všichni v úkrytu.

„Já do úkrytu nechodím, bolí mě nohy. Bývám tady v chodbě. Dávala jsem si tam křeslo a zrovna to tady dopadlo,“ líčí Kateryna Dmitrijevová. Vydržela osm měsíců soustavných útoků na město. Teď ale i ona musí pryč, není, kdo by její byt opravil. 

Z původních sto tisíc obyvatel už odešla polovina. Rusové ostřelují město od léta v podstatě denně. Podle místních mimo jiné i z areálu ostře sledované atomové elektrárny.

Radnice rozdala jódové tablety

K Záporožské jaderné elektrárně se těžko dostává i na dohled. Přístup k Dněpru je zapovězený. Na březích i ve vodě jsou nastražené miny. Do města tak okupační síly vtrhnout nemohou. Obavy v místních vzbuzuje hlavně scénář Ruskem způsobené jaderné havárie.

„Obyvatelům jsme rozdali jódové tablety. Kdyby někdo potřeboval, máme zásoby,“ říká  starosta Nikopolu Oleksandr Sajuk.  

Od začátku války na celou Ukrajinu dopadlo už na 4,5 tisíce raket, sirény zněly více než osmtisíckrát. I v Nikopolu život v neustálém nebezpečí ukazuje, jak rozdílně lidé s rizikem nakládají. Zatímco jedni jsou v úkrytu, druzí v poklidu zametají chodníky.